Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Bloemen, bijen & Blond

jun 28, 2020

Mijn partner Blond is een vat vol tegenstrijdigheden. Doorgaans kan ik er goed mee leven, maar nu maakt ze het wel heel erg bont. Op ons balkon heeft ze een ‘bloemzaden-smul-pakket’ neer geplant. Dat bestaat uit een akkerbloemenmengsel met een toefje meerjarige bloemenmix, een pakje Tübinger-troep en een ‘hommel zoekkaart.’ Bent u er nog?   

De zaden heeft ze over een roedel onooglijke potjes verdeeld. Nu de bloemen bloeien is het de bedoeling dat bijen er gezellig een hapje nectar komen prikken. Als een verstilde peenvogel staat ze elke dag achter de gesloten balkondeuren naar het omhoogschietende gewas te staren. 

Terug naar zin 1. Blond is als de dóód voor bijen, wespen, spinnen en gladde glijders! Maar als ze hoort dat er sprake is van een enorme bijensterfte strijkt ze manmoedig de hand over het hart. Een heldendaad is in de maak. Enter: het ‘bloemzaden-smul-pakket.’ 

De genocide onder de bijen zou mede veroorzaakt worden door de tsunami aan bestrijdingsmiddelen waar boeren hun land mee overspoelen. Op veel akkers staan vaak dezelfde soorten gewassen. Probeer dan, als bijdehante bij, maar eens een gevarieerde maaltijd bij elkaar te scharrelen. 

Blond hangt jubelend de slingers op als het nieuws bekend wordt dat er twee nieuwe bijensoorten zijn opgedoken in onze delta. Het gaat om de tweecellige zandbij en de zwartbuikbehangersbij. Wie kent ze niet? Vooral de zwartbuikbehangersbij schijnt bijzonder te zijn, en niet alleen vanwege de driedubbele woordwaarde bij het scrabbelen. 

Normaal vind je deze bij alleen in bergachtig gebied, maar in onze platte polders is in geen velden of wegen een berg te bekennen. Waarom de zwartbuikbehangersbij onze kant is opgevlogen blijft een raadsel. Maar Blond is blij, ook met de tweecellige zandbij. 

Als ik naar de uitvergrote foto’s van de insecten kijk verheug ik me op de wilde indianendans die ze straks zal uitvoeren als die beestjes zich melden voor de lunch op ons balkon. Blinde paniek! Dat gebeurt nu al als er een squadron huis-tuin-en keukenwespen in aantocht is. Wespen zijn haar ergste vijanden, want ze is allergisch voor de steken. Louter vanwege het voortbestaan van de bijensoorten stapt ze over haar angst voor prikkers heen.

Bijna komt er een kink in de kabel. De nummer twee op haar lijst van staatsvijanden, de gehate huisspin, pleegt een coup. Blond lijdt ook aan arachnafobie. Bent u klaar voor een shock? Dit is niet voor kinderogen bedoeld. Het gebeurt als we die avond laat naar bed gaan. Vanuit de nok van de zolder zeilt een spin als een dief in de nacht naar beneden. Ik doop hem ‘Balder D. Quorg’, naar de hoofdrolspeler uit één van de meesterlijke dierenverhalen van Antoon Koolhaas en kijk gefascineerd toe. 

“Ik voelde dat gigantische beest zo op mijn lijf landen. Uit het niets! Ik draaide me om en ik kwam bovenop hem te liggen en toen stak hij me. Ik gilde het uit van de pijn,” schreeuwt Blond met een grote portie pathos tegen haar vriendin. Ze zegt het op een toon alsof ze het over de inslag van een kruisraket heeft. De verbijsterde bezoekster laat van de weeromstuit haar moorkop tegen het parket ketsen en schreeuwt met grote horror ogen: “Nee!” 

Blond vraagt me het verhaal te bevestigen en zadelt me op met een dilemma. Nu is het oppassen geblazen, voor je het weet kun je een scheidingsadvocaat bellen. Bedeesd beaam ik die nacht getuige te zijn geweest van de ‘laffe, achterbakse aanval.’ Vanwege de lieve vrede vertel ik er niet bij dat de spin de afmeting had van een kwart pinknagel. Let wel, van een zuigeling. 

Blond beschouwt de inbraak in het heilige der heiligen van haar slaapkamer als een vuige terreurdaad. Ze beukt op ‘Balder’ alsof het een giftige ratelslang is en belooft schuimbekkend orde op zaken te stellen. Het is uit met de liefde voor alle geleedpotigen en vliesvleugeligen. Actie, de bezem erdoor! Wat zullen we nou krijgen?

Tot haar grote verrassing ziet ze de volgende ochtend een zwartbuikbehangersbij zich tegoed doen aan de uitgestalde delicatessen op het balkon en ze smelt. Het ‘bloemzaden-smul-pakket’ mag blijven. Alle bijen blij. Het is kantje boord, pffff… 

JAAP VAN DEURZEN