Goed nieuws! Hunkert u er ook zo naar? Ja hé? Heeft u uw aflaat al betaald voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië? Ja hé? *Teşekkür! U mag met een gerust hart carnaval gaan vieren.O sorry, u bent al een paar dagen bezig. ‘Heur ich die hoempa, dan laef ich op, want alles sjteit weer op de kop.’ Oeteldonk, Lampengat en Tullepetaonestad staan te trillen op hun grondvesten. Proost!
Daar zijn ze weer! De goedbedoelende Hermans, Wendy’s en Eva’s met hun bedelnappen voor giro 555! Chantal Janzen onze nationale, goedlachse knuffelblond is ook van de partij. Onze pyjama-prinses babbelt fluks bijna 90 miljoen bij elkaar. Dokken maar! Waar een klein land groot in is. En terecht.
Goed nieuws! Net als het feit dat het Turkse OM op zoek gaat naar de bouwende bobo’s die de boel belazerden. Het tuig zou zandkastelen hebben gebouwd. Bij de minste geringste beving zakten ze als trilpuddingen in elkaar. Tienduizenden Turken en Syriërs zijn onder het puin gestorven. Sommige maffiosi stonden al met volle vluchtkoffers op de luchthaven om het land te verlaten. Gelukkig zijn ze op de valreep gearresteerd. Helaas krijgen we de slachtoffers er niet mee terug. Je mag hooguit hopen dat er van de fouten wordt geleerd. Maar ook daar heb ik een hard hoofd in. De echte schuldigen ontspringen altijd de dans.
Goed nieuws! Op Texel is een onderkoeld kortsnuitzeepaardje levend op het strand gespoeld. Het visje heeft zich vergaloppeerd in het koude zeewater en ligt voor apegapen op het zand. Daar wordt het gevonden door Sil, een verdwaalde strandjutter met een drankprobleem en een doodswens. In zijn benevelde kop doet hij mond-op mondbeademing en blaast het diertje bijna op. Het scheelt niet veel of het zeepaardje belandt in de Jellinekkliniek. Gelukkig duikt er opeens een kekke medewerker van Ecomare op die zich over het beestje ontfermt.
Ik moet gelijk denken aan mijn eerste panische onderwaterduik in Egypte. Dichter bij de dood ben ik niet geweest. Mijn buddy is een dunne Duitser die niets met kaaskoppen heeft. Hij is een ervaren duiker die mij als beginnende amateur op twintig meter diepte totaal links laat liggen. Als een vis op het droge lurk ik onder water astmatisch aan mijn steeds leger wordende zuurstoffles. Op de manometer zie ik het allerlaatste restje perslucht verdwijnen.
Voor me zie ik de Deep Blue, die onmetelijke blauwe watermassa van de Rode Zee waarin ik zal worden verzwolgen. Twee gigantische pijlstaartroggen zwemmen op tien meter afstand gracieus aan me voorbij. In de verte verdwijnen Uli’s Duitse flippers uit zicht. Mijn leven flitst aan me voorbij. Dan gebeurt het wonder. Opeens zie ik een zeldzaam zeepaardje verveeld aan een waterplantje hangen. Als een vraagteken blijft het frêle diertje voor mijn duikbril zweven. ‘Wat mot jij hier, gannef,’ lijkt het te zeggen. Dit is hét teken van Neptunus, de god van de zee. Ik ben er direct van overtuigd dat ik deze duik in de beste Nederlandse traditie ga overleven. Luctor et emergo. Ik worstel en kom boven. Ik kijk naar het zeepaardje en doe de carnavalsgroet. Alaaf! Langzaam drijf ik naar het oppervlak. Die maffe Hun is nergens te bekennen.
‘Don’t mention the war!’ gilt Basil Fawlty in Fawlty Towers. De komedieserie waarvan twaalf delen zijn gemaakt, wordt tussen 1975 en 1979 uitgezonden. Fawlty Towers wordt door de Britten uitgeroepen tot de beste televisieserie ooit. In de aflevering ‘The Germans’ ontvangt de hoteleigenaar, die gespeeld wordt door komiek John Cleese, een groep Duitse gasten. Hij instrueert zijn personeel om in vredesnaam niet over de Tweede Wereldoorlog te beginnen, maar gaat zelf constant de fout in. Hilarisch! De uitdrukking: ‘Don’t mention the war’ wordt opgenomen in onze Dikke van Dale. Een goede vriend van me kan alle twaalf delen zo uit zijn hoofd oplepelen. Binnenkort mag hij weer aan de bak want de makers van Fawlty Towers komen veertig jaar na dato terug met een nieuwe serie. Goed nieuws dus voor alle verslaafde Fawlty-fans.
Terug naar Turkije. Een reddingswerker haalt een kat onder het puin vandaan. De witte poes springt op zijn schouder en is er niet meer vanaf te krijgen. Onafgebroken horen we zijn dankbare gemiauw: *Teşekkür, Teşekkür, Teşekkür
JAAP VAN DEURZEN
*Dank je wel.