Stel je eens voor. Je gaat als alleenstaande ‘s avonds nog even naar de supermarkt voor een portie pinda’s en…. je komt terug met een levenspartner. Ergens tussen de spareribs en de speklappen heb je Eros gevonden. De supermarkt als contactbureau voor alleenstaanden. Het klinkt vreemd maar in Ierland gebeurt het.
Je kunt natuurlijk je heil zoeken op websites als Tinder, maar dat is een tombola.
“Supermarkten zijn prima plekken om nieuwe mensen te ontmoeten. Je pakt een ananas en je begint een gesprek met een ander”, zegt ‘dating-expert’ Avril Mulcahy.
Tja, waarom eigenlijk niet? Je kunt natuurlijk je heil zoeken op websites als Tinder, maar dat is een tombola. Een prooi in een pub of park besluipen is ook niet ieders hobby. Maar in de supermarkt komen we allemaal. Briljant!
De organisatoren verzinnen van alles om de ‘super-singles’ te lokken. Als klanten de winkel binnengaan en aangeven alleenstaand te zijn, krijgen ze een glas bubbels. De man krijgt daarnaast nog een roos, de vrouw een rol Rolo’s, natuurlijk met een vette knipoog naar de reclameslogan:
“Heb je iemand zo lief dat je hem je laatste Rolo geeft?”
Met roos en Rolo’s rollen de klanten het gekoelde ‘superjachtveld’ op. Geperst tussen de afdeling wc-papier en waspoeder strijkt een strijkje er lustig op los. In de koelafdeling liggen hartvormige pizza’s.
Het biedt natuurlijk wel voordelen. Je ziet gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Want je bent wat je eet!
De hamvraag is natuurlijk, werkt dat ‘super’-speeddaten nou? Het biedt natuurlijk wel voordelen. Je ziet gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Want je bent wat je eet! Ik ben bijvoorbeeld een haring.
Maar stel, je bent vegetariër en je ziet een bloedige lap vlees in het karretje van een potentiële prins liggen, dan duw je die laatste Rolo natuurlijk gelijk door je eigen strot.
Toch waren er wel degelijk relationele voltreffers. Een man beweerde tijdens een ‘super-speeddate’ zijn droomprinses te hebben gevonden. Na één blik in haar winkelwagentje was de liefde daar.
Hij zag het huismerk kattenvoer en een fles fruitige wijn liggen. Volgens hem was het een combinatie die alleen door Cupido kon zijn bedacht. Ik weet niet aan welke seksuele afwijking hij lijdt, maar ik heb het erotische element nog niet ontdekt. De twee trouwden en stuurden een dankwoord naar de supermarkt.
Als het de gelukszoekers niet lukt om een partner te vinden, kunnen ze een beroep doen op ‘Matchmaker’ Willy Daly
Koppelen op zijn Iers, het blijft een fenomeen. Dit weekend is in het West-Ierse dorp Lisdoonvarna het Matchmaking Festival van start gegaan, het grootste singlefeestje in Europa. Ruim vier weken lang stromen duizenden alleenstaanden naar het dorp aan de rand van het oogstrelend, ruige natuurgebied The Burren. Als het de gelukszoekers niet lukt om een partner te vinden, kunnen ze een beroep doen op ‘Matchmaker’ Willy Daly, die beweert al duizenden paren succesvol te hebben gekoppeld.
Willy is een kleine, morsige man in kaplaarzen. Hij heeft twinkeloogjes en een pluizige Kabouter Plop-baard. Mijn eerste indruk is dat ik hem mijn teckel nog niet zou laten koppelen.
Maar opeens spreidt Willy die magische, Ierse charme tentoon en valt vrouwlief Blond om haar nek en zegt bijna hitsig: “Oh Deary! You’re a lovely lass.”
’s Avonds gaan we de stad in waar in elke kroeg wordt gesjanst en gedanst. Het is één grote vleesmarkt
Dan pakt hij zijn grote ‘matchmakersboek’ tevoorschijn, dat van ellende en ouderdom uit elkaar valt. Aan de keukentafel begint hij te vertellen over zijn koppelpraktijken. Ik ben niet meer gestopt met lachen. ’s Avonds gaan we de stad in waar in elke kroeg wordt gesjanst en gedanst. Het is één grote vleesmarkt. Vaak vragen mensen me wat het leukste onderwerp is dat ik ooit heb gemaakt. Ik hoef nooit lang na te denken en beschouw het filmpje over het Matchmakers Festival in Lisdoonvarna als mijn absolute ‘magnum opus’.
Bekijk dit filmpje (klik door naar YouTube) en begin de zondag met een brede, tedere glimlach voor al die naar liefde snakkende Ieren, misschien wel het meest sympathieke volk van Europa.