Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Blond & Brand

aug 23, 2020

Als ik op de knijpkraan van de Ajax-schuimbrandblusser VSi2 druk schrik ik me rot. Wat eruit komt lijkt op een armetierig kwakje van een vermoeide muskusos met een doodswens. Daar krijg je nog geen kaars mee uit. Het drukmetertje onder de kraan staat stijf in het rood. De twee liter blusstof Sealfire ABF-30 had rond de Grote Watersnoodramp al vervangen moeten worden. Wisten wij veel. 

We hebben de brandbeveiliging in ons pand eens even getest en we zijn er niet vrolijker van geworden. We wonen in Weesp op loopafstand van de brandweerkazerne en om de haverklap rukken brandweerwagens uit met toeters en bellen. Dan ga je nadenken. Mijn kapper is vrijwilliger bij de brandweer. Als zijn alarm afgaat springt hij op de fiets en rijdt naar de kazerne om daarna verlekkerd met gillende sirenes naar een uitslaande brand te racen. De klant blijft achter met een half geknipte coupe.

Zou er een kern van waarheid in zitten dat er in elke brandweerman een pyromaan schuilt?  Schrijver Godfried Bomans schreef er ooit een hilarisch verhaal over: ‘De Brandmeester.’ Een fragment: ‘De motorspuit Jason is een z.g. drijvende spuit met een capaciteit van twaalfduizend ton in de minuut. Een heerlijke uitvinding, meneer…Ketelaar, die brave kerel, stond aan het kraantje. ‘Mag ie, brandmeester?’ vraagt de wakkere borst. Ketelaar, zeg ik, ‘smijt ‘m d’r in. Hij wist precies waar het gevaar dreigde. Eerst spoot ie de burgemeester, de wethouders, de raadsleden en al dat gespuis van het wegdek af…….Toen begon hij aan de omwonenden. Van de omwonenden heb je altijd ’t meeste last. En toen, meneer, zeg ik: ‘Mannen, haal je hart op en vier je eens helemaal uit’ Ik zal het nooit meer vergeten. Het langst bood de parochiekerk weerstand. Die Middeleeuwse gebouwen zijn taaie rakkers, meneer. Maar we kregen haar d’r onder. Eindelijk, toen er niets belendends en omwonends meer was in het hele dorp, moesten we ophouden en trokken we zingend en spuitend naar huis. En dat, meneer, was mijn mooiste brand.’

Satirische kolder natuurlijk, maar iets in mij zegt dat een beetje zelfredzaamheid bij brandbestrijding geen kwaad kan. Blond krijgt het gelijk op haar heupen. “We moeten dit oplossen!” commandeert ze fel. Haar ogen flitsen van de kazerne naar de uitgebluste brandblusser. Na een lange zoektocht vinden we de twee rookmelders die we ooit achteloos in één of andere hoek hebben gestrooid. De batterijen in beide apparaten liggen op apegapen en geven geen kik meer. Van onze “Ajax” brandblusdeken heeft een buurjongetje op een dag een minitentje gemaakt. Daarna hebben we het gescheurde zeiltje weer in de houder gepropt. Dat schiet niet op. Verschrikt kijken we elkaar aan en beseffen dat we aan de vuurgoden zijn overgeleverd. Via Google stap ik in de complexe wereld van de brandblusapparatuur, en word geconfronteerd met de vraag welke brand ik wil blussen? Pardon?

“De juiste keuze voor een brandblusser is van groot belang en wordt bepaald door de soort brand die geblust moet worden en de eigenschappen van de blusstof. Bij een juiste keuze en goede projectering van een bepaald type brandblusser heeft blussing het optimale effect. Bij een foute keuze kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.” 

Welke malloot schrijft die teksten? Ik probeer het even voor me te zien. Het aanrecht staat in lichterlaaie. Blond en ik gaan er eens rustig voor zitten en bladeren de brandblussers-brochure door om te ontdekken welk type brand we moeten blussen. Gaan we schuim sproeien? Poeder-blussen of pissen we de hele boel onder met koolzuursneeuw? Rara. Intussen likken de vlammen aan je oorlelletje. Blond hangt nu bijna hysterisch in de gordijnen en spreekt in tongen over de brandende hel en verdoemenis. 

Als oud-bewoners van 010 ligt het gevoelig dat juist de Ajax-blusapparaten als beste uit de bus komen. De Ajacieden zijn wonder boven wonder wel vriendelijk en bekwaam en stellen een mooi pakket samen. ‘Laat die fik maar komen,’ hoor ik de echo van brandmeester Koperbuik in mijn achterhoofd. Alsjeblieft niet zeg, maar als ie komt zijn we er wel op voorbereid. Ga zelf ook maar eens even checken of thuis alles in orde is. Doen hè? Ok? NU dus!

Jaap van Deurzen

PS: Mocht u tijdens de vakantie een columnpje gemist hebben ga dan naar: jaapvandeurzen.com en klik op: Columns