Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Blond & Hittegolf

jul 19, 2020

Ik heb een nieuwe bijnaam voor Blond: Speedy Blonzales! Het is een woordspeling op de naam van het cartoonfiguurtje van de Mexicaanse muis (Speedy Gonzales) die altijd als een streep door het beeld flitst als hij door klunzige katten wordt opgejaagd. Zó snel vliegt Blond namelijk ook het balkon op als ze een opvlieger krijgt. Haar hormoonhuishouding is volledig op hol geslagen. Haar lichaam staat om de haverklap in brand en 112 bellen heeft geen zin.

Ik heb met haar te doen zoals ze daar schaamteloos de kleren van het lijf staat te rukken om verkoeling te zoeken. De buurman aan de overkant van de straat gaat er elke keer weer verlekkerd voor zitten, wijn en vuistkaas bij de hand. Vorige week stond zijn hele kaartclub van buikige, grijze mannen voor het raam te gniffelen. Blond was halfnaakt met haar armen aan het klapwieken en leek op een vleugellamme vogel die maar niet van de grond kwam. Haar verhitte hoofd had de kleur van zo’n oranje fluitketel van Blokker. 

Op een gegeven moment sloeg ze in paniek het bloemzaden-smul-pakket van tafel. Dat heeft ze daar neergezet uit liefde voor de uitstervende bijen. Alle bijen boos. 

Ik heb het fenomeen ‘overgang’ eens gegoogeld en kwam uit bij schrijfster Francine Oomen, die er een boek over schreef: ‘Oomen Stroomt Over.” Daarin onthult ze dat ze tijdens de overgang het libido had van een diepvrieskip en leed aan breinblubber. Niet zelden vond ze haar sleutels terug in het vriesvak. Het boek opende de ogen van duizenden vrouwen die zich geen raad wisten met de situatie en dachten dat ze krankzinnig waren geworden. “Het is de overgang maar, gekke meid!” suste Francine. 

“Mijn boek was een wake-upcall, die leidde tot een discussie over hormoongebruik. De hormonenlobby zegt namelijk: neem maar gewoon een pilletje mevrouwtje, dan heeft u nergens last meer van,” zegt Francine Oomen tijdens een interview. 

De schrijfster ontdekte een nieuw verdienmodel en hield tijdens Overstroom-workshops de ene na de andere voordracht over de menopauze. En toen begon ze ineens over mannen, die ook met de overgang te maken kunnen krijgen. Kinnesinne natuurlijk! Het thema is bij vrouwen al taboe, maar bij mannen is het nog veel groter! 

Ik zou dus bijvoorbeeld nu zelf in de penopauze kunnen zitten met symptomen als: mannentieten, strandbalbuik, ontbrekend libido en erectieproblemen!

Speak for yourself, Sientje!!! roep ik schuimbekkend tegen mijn computerscherm als ik Oomen’s video bekijk.   

Goed, ik geef toe dat ik de afgelopen tijd als een zwaarlijvige zeerob met een cup B door het pand glij, maar dat wijd ik aan die verdomde crisis en mijn gedwongen huisarrest. Komt wel weer goed. Natuurlijk heb ook ik wel eens overwogen om een 1000 cc Kawasaki motor aan te schaffen met bijpassende tattoo op mijn bovenarm. Maar ik bedacht me toen ik antisnelheidsduivel Blond aankeek, die koopt nog geen driewieler. 

Bij mannen kachelt het testosterongehalte vanaf het veertigste levensjaar naar beneden. Halverwege de vijftig kunnen ze in de overgang komen en proberen die crisis te compenseren met allerlei impulsaankopen. 

“De midlife crisis is de periode in je leven waarbij je je plotseling bewust wordt van je eigen sterfelijkheid” legt een psycholoog uit in een artikel, ook niet bepaald een lachebekje. “Het kan resulteren in twijfel en verwarring, omdat je leven niet is uitgedraaid zoals je het had gepland, want dat gebeurt zelden. 

“Is dit alles, oehoehoehoe! Is dit alles, wat er is?” speelde de band ‘Doe Maar’ ooit. Een andere polderzanger zong: ‘Dromen Zijn Bedrog’ en nam de benen met een jonger model.  

Speedy Blonzales is inmiddels afgekoeld en rent rillend de kamer weer in. Er valt geen peil te trekken op al die temperatuurschommelingen. Ik kijk in de spiegel naar mezelf. Ik zit op de bank met mijn tenen in een teiltje gevuld met AH-natuurazijn ‘wit’ omdat ik een onschuldig schimmeltje heb opgelopen in de sauna. Een triester beeld van een man op middelbare leeftijd kun je niet verzinnen. Geheel in stijl met de cartoonserie: Liefde is…. kust Blond me op mijn voorhoofd en vraagt: ‘Borreltje?’

JAAP VAN DEURZEN