Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Bloot & Gewoon

mrt 21, 2021

“Ik wil je even laten weten dat er zo meteen blote kutjes te zien zijn op het scherm!” Pardon!? Deze waarschuwingstekst, voorafgaand aan een Deens kinderprogramma, valt rauw op mijn dak. Ik ben opgegroeid met, Pippi, Pipo en Dikke Deur. Ik moet even slikken

Ik kijk naar een online-versie van: ‘Ultra smider tøjet (Ultra gaat uit de kleren) In ons land is daar gesodemieter over ontstaan. NPO Zapp gaat namelijk een eigen versie van dit programma uitzenden onder de titel: ‘Gewoon. Bloot.’ Het Jeugdjournaal heeft de jonge doelgroep al een voorproefje laten zien.

In het programma zien we kinderen tussen tien en twaalf jaar in een studio vragen stellen aan vijf spiernaakte volwassenen. Dat zijn geen perfect geschapen modellen. We zien een piemelnaakte Guus Gembergebak met bolle bierbuik en hangballen en een moddervette Truus Doorsnee met een dikke kont en hangtieten. Normale lijven dus, inclusief littekens, lellen en vellen. 

De achterliggende gedachte van het programma is om kinderen kennis te laten maken met het ‘echte’ volwassen lichaam. Volgens de makers worden pubers online en op tv vaak geconfronteerd met misleidende (reclame)beelden van ‘al te perfecte’ menselijke corpussen. Kinderen zouden mogelijk een minderwaardigheidscomplex kunnen ontwikkelen over de vermeende tekortkomingen van hun eigen lijf.  

Daarom willen de Denen laten zien hoe een gemiddelde huis-tuin-en keukenpiemel of een vrouwenborst erbij hangt. Natuurlijk zijn er ook vragen over wat er gebeurt in het lichaam als je volwassen wordt. In elke aflevering wordt een nieuw facet van het menselijk lijf behandeld en wordt er gediscussieerd over beharing, tepels en tattoos. Natuurlijk is er ook een prachtige piemelparade.   

“Ik wil je even laten weten dat er zodadelijk blote piemels op je scherm verschijnen!”

Het is gniffelen geblazen in de Deense studio als vijf volwassen mannen de badjas laten zakken en hun kroonjuwelen aan het jonge publiek tonen. In één klap worden talloze mythen ontzenuwd over de lengte van het mannelijk geslacht. Zo etaleert de mollige Dennis dapper een penis ter grootte van een speldeknop, terwijl Muffe er met gemak een kokosnoot mee kan splijten. Van enige gệne is totaal geen sprake. Het is allemaal ter leering ende vermaeck. Volgens de Denen is het ook een vorm van seksuele voorlichting.

Hoe anders was dat in mijn jeugd. Mijn seksuele opvoeding voltrok zich op straat. Afbeeldingen van gigantische geslachtsdelen werden met krijt op de muren gekalkt. De vagina bestond in mijn perceptie uit een grote cirkel met daarin een kleinere cirkel waar een verticale streep doorheen getrokken was. Ik had als jochie geen idee waarom de meiden waren opgezadeld met zo’n schietschijf, maar oh, wat was ik blij met mijn eigen vlezige aanhangseltje. 

Het educatieve element van het programma is overigens niet besteed aan de christelijke jihadisten uit de Bijbelgordel. De mannenbroeders schreeuwen moord en brand. Zijn ze bij de NPO nou helemaal van de pot gerukt om kinderen te confronteren met naakte volwassenen? Nota bene op zondag! Bloot slaat dood! Nee, dan fikken ze toch liever een paar corona-teststraten af.   

Er kwam ook stevige kritiek van de boreale vrijheidsstrijder Thierry Baudet, die twitterde: “Ja joh. Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penis-piercing. Gadverdamme. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie (???) Seksualisering van kinderen. Potloodventerij. (sic) Misdadig. Saneer de NPO.” Op zich is dat natuurlijk een vreemde opmerking van een man die zich ooit spiernaakt aan de rand van een zwembad liet fotograferen, hoewel hij het klootjesvolk geen zicht bood op zijn goddelijke staf, eerlijk is eerlijk.

Kijkend naar het Deense programma moet ik bekennen dat ik de seksuele voorlichting van de Vlaamse ‘televisiedokter’ Bea heel wat controversiëler vond. Het thema ‘tongzoenen’ met behulp van een gipsen tong ter grootte van een flinke varkenshaas, zal ik in ieder geval nooit meer vergeten.

De beste beoordelaars zijn misschien wel de kinderen die de uitzending van het Jeugdjournaal hebben bekeken, zoals mijn sympathieke buurjongen Hugo. Over de getoonde menselijke vleeswinkel zegt hij: “Ik vond het wel een beetje gek, maar het is ook wel normaal want heel veel mensen hebben het. Het is alleen dat je normaal bedekt bent.”  Tja, hoe helder wil je het hebben!

JAAP VAN DEURZEN

GEWOON. BLOOT. NPO Zapp, vanavond te zien om tien voor half acht.