Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Foto’s & Handtekeningen

aug 1, 2021

Ik dacht dat het om een broodje-aap verhaal ging, maar niets is minder waar. Ik heb het bewijs gezien! Mijn sympathieke penvriend Ad van der Linden heeft wel degelijk een foto met handtekening gekregen van de Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-in. Wie kent hem niet? Moon is de gezandstraalde opvolger van de afgezette Park Geun-hye, die tot aan haar oksels in de Koreaanse geldpotten graaide. Maar dat is bijzaak. Dit verhaal gaat over de bijzondere collectie van Ad, die een lichte beperking heeft. Hij verzamelt foto’s en handtekeningen van allerlei prominenten. 

Míj́n foto is te vinden in boek 3, want Ad is niet kieskeurig. Koning, keizer, ketelbink, het maakt hem niks uit, zolang ze maar met hun tronie op de treurbuis zijn geweest. Ik ben ‘klein bier’ vergeleken met de 250 vermaarde vedetten die Ad hun foto plus handtekening hebben gestuurd. Zoals, Corrie Konings, Femke Halsema, Sofia Loren en Mark Rutte. In een recente, handgeschreven brief schrijft Ad:

‘En waarneer kom je naar humanidas in Oud Beyerland

De koffie staan al klaar, hoor 

Dan haal ik wel een bossche bol, hoor

Ik ben al bijna aan me vier boeken, hoor’

De heerlijke ‘moorkop,’ formaatje bokshandschoen, ligt als een lompe klomp klei op mijn maag. We eten hem aan de keukentafel in het begeleid wonen complex in Oud-Beyerland. ‘Foto’, commandeert Ad met pretoogjes en sleept het personeel naar de tuin voor een groeps-kiek. Nee, de lieftallige dames hebben geen interesse in een handtekening van het simpele nieuwsboertje. Heb ik weer. Ik hoor de echo van zanger Armand: ‘Ben ik te min?’ (Grapje!)

De verzameling van Ad bestaat uit drie boeken vol brieven, foto’s en handtekeningen. Aan de muur hangt het ingelijste, gesigneerde shirt van voetballer Johan Cruijff. Het is zijn grootste trofee. In zijn kleine appartement zie ik hoe Ad aanschurkt tegen ’s werelds’ elite. De ‘sterren’ hebben toch maar mooi de moeite genomen om hém hun handtekening te sturen. Alleen Oprah Winfrey en Michelle Obama geven geen sjoege. 

Ad zegt dat ik de eerste ben die hem bezoekt. Jezelf optrekken aan idolen, het is onschuldig volksvermaak. Je wordt er als het ware zelf een beetje ‘groter’ door. Ik herken het wel want ik heb er ook een handje van. Tijdens voordrachten kan ik het bijvoorbeeld niet laten om te zeggen dat ik ooit de hand van Nelson Mandela heb geschud, hoewel de man daar absoluut geen weet van heeft gehad. Ik raak ook niet uit getetterd over het exclusieve interview met de Deense cartoonist Kurt Westergaard.

Het absolute pièce de résistance qua interviews met notabelen is in 1993. Het is de dag dat prins Willem Alexander slaagt voor zijn doctoraalexamen geschiedenis. Hij mag in het ‘Zweetkamertje’ in het Academiegebouw in Leiden zijn handtekening op de muur kalken. Daarna wil hij biertjes gaan drinken met zijn vrienden. Je bent ‘Prins Pils’ of niet. Waar hij, noch de Rijksvoorlichtingsdienst, rekening mee hebben gehouden is dat er voor de poort van de universiteit hordes cameraploegen en azijn pissende journalisten op hem staan te wachten. Ze willen tekst en uitleg van de bolleboos over zijn intellectuele hoogstandje. “Koninklijke hoogheid, gefeliciteerd, bent u geholpen bij het schrijven van uw scriptie?” 

Tuig van de richel, natuurlijk. Willem weet van de prins geen kwaad. Op een gegeven moment zijn de vrienden het zat. Ze hijsen de hoogheid omhoog en laten hem als een menselijke surfplank prinsheerlijk over hun schouders naar het café glijden. Ik bedenk een list. Vlak voor de deur van de kroeg schreeuw ik hondsbrutaal: ”Lex, ben je opgelucht?” De prins draait zich om, kijkt me aan en zucht: “Enorm!” Einde interview. Het is het kortste vraaggesprek dat ik ooit voor RTL-Nieuws heb gehouden. Maar ó, wat ben ik trots. ’s Avonds kom ik als een aap met zeven …. thuis en krijg de vraag hoe mijn dag is geweest. “Oh, ik moest kroonprins Willem Alexander even interviewen,” antwoord ik half verveeld. “Wat leuk! Wat is het voor een man?” “Een hele aardige vent, écht spontaan. Wel iemand van weinig woorden,” zeg ik verontschuldigend. 

Want helden moet je koesteren. Dus Ad, ga alsjeblief door met jouw verzameling. Boek 4 moet vol. Oprah en Michelle melden zich nog wel, joh De aanhouder wint! 

JAAP VAN DEURZEN