Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

GAS & BIER

feb 26, 2023

Mark Rutte heeft dit weekend niet geslapen. Hij is met een warme kruik zijn mand ingedoken om een Groningse thriller van 2000 pagina’s door te ploegen. Dat moet wel want hij heeft totaal ‘geen actieve herinnering’ meer aan trillende, vette klei. Hij voelt wel ‘schaamte’ en hoopt het vertrouwen terug te winnen. De Groningers zijn te murw gebeukt om daar nog smakelijk om te kunnen lachen. Sterker nog, ze staan hartstochtelijk te huilen als het verwoestende rapport van de enquêtecommissie over de Groningse gaswinning wordt gepresenteerd. 

Wat blijkt? Ruttes’ kabinetten zijn met Leopard tanks over de belangen van de Groningers heen gerold. ‘Minder gas produceren? Waar heb je het in godsnaam over? Zet als de sodemieter die kranen wagenwijd open. Pompen verdomme! Er zitten nog miljarden euro’s onder die wei,’ is jarenlang de VVD-CDA mantra geweest. Direct gevolgd door: ‘Nee, aftreden doe ik niet,’ De blonde Mozart van de PVV heeft voor de zesentwintigste keer in zijn parlementaire carrière de premier opgeroepen om op te hoepelen. Wegwezen! ‘Ammehoela!’ antwoordt Rutte: ‘Doe eens normaal, man!’ 

Ik herinner me het nog als de dag van gisteren. Ik word als verslaggever voor het RTL Nieuws op pad gestuurd om een ‘menselijk verhaal’ te maken over de slachtoffers van de gasbevingen. Het is mijn specialiteit. Ik sta erom bekend dat ik iedereen aan het praten kan krijgen. Ik geef het toe. Het is een gave. Maar als ik bij een volkomen geruïneerde Groningse herenboerderij aankom, moet ik capituleren. De heer des huizes is niet bij machte om me te woord staan. 

‘Vraag mijn man maar niks, hij wordt heel erg agressief als je over die bevingen begint’, zegt zijn vriendelijke vrouw. De grote, grove man is een zeventiger met een kaarsrechte rug, die met holle ogen op het randje van zijn stoel apathisch voor zich uit zit te staren. ‘Mijn man is kapot geprocedeerd. Hij is er ziek van geworden en heeft het opgegeven,’ zegt zijn vrouw met betraande ogen. De man verroert geen vin. Alle gescheurde muren van de kapitale herenboerderij worden gestut door houten balken. Jarenlange smeekbedes om de boel te repareren hebben niks opgeleverd. Er worden wel allerlei beloftes gedaan maar ze worden nooit waargemaakt. Het blijft pappen en nathouden. Want alles draait uiteindelijk om geld.

Wat dat betreft, vraag ik me ook af of Freddy Heineken zich in zijn graf omdraait als hij hoort dat de bobo’s binnen zijn bierbedrijf collaboreren met de Russen? Ondanks het feit dat de huidige topman ‘Dolfie Zalvie’ van den Brink bij hoog en bij laag blijft beweren dat de brouwer ‘op termijn’ zeker uit Rusland zal vertrekken. Verontwaardigd gilt hij: ‘De verkoop van het Heineken-merk is toch óók gestopt?’  ‘Ammehoela!’, hoor ik opeens de echo van Mark Rutte. Het afgelopen jaar heeft Heineken maar liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt gezet! Ze hebben het zelfs gepresteerd om een kloon te maken van het fameuze zwarte Guinness-bier. Het Ierse concern vertrekt namelijk wél uit het land als de Russische beer Oekraïne binnenvalt. De Kelten hebben hun hielen nog niet gelicht of Heineken introduceert het gitzwarte bier: ‘Black Sheep’ stout! De hoeveelheid gerstenat groeit met 720.000 hectoliter in 2022! Tel uit je winst. Lang leve de roebel! 

‘We zullen wel moeten,’ zeggen de schijnheilige Heineken-bestuurders, want de Russen dreigen om het bedrijf te nationaliseren. De medewerkers proberen koste wat kost om leven in de brouwerij te houden. Gerben Everts, van beleggersvereniging VEB vindt het ‘laf gezwabber’ en zegt in NRC: ‘Wat Heineken doet is een steekspel van woorden om te verbloemen dat ze helemáál niet uit Rusland zijn weggegaan.’ Ook minister van Buitenlandse Zaken Woppie Hoekstra verklapt luidkeels dat Heineken immoreel bezig is. Bij de provinciale verkiezingen dreigt zijn partij straks te worden verpulverd door de BoerBurgerBeweging van Carolientje 1, uit veld vier. Dus alle beetjes helpen.  

Cabaretier Arjen Lubach steekt in De Avondshow alle kletsmajoors naar de kroon en zegt: “Heineken, onze nationale trots, is een bedrijf dat profiteert van het leed van Oekraïense burgers, terwijl ze belasting betalen aan Poetin. Als iemand mij vóór vandaag een Heineken-biertje aanbood zei ik altijd, nee dank je, ik vind het niet te zuipen. Maar nu zeg ik, nee dank je, ik moet nog leven met mezelf.’ 

Magistraal!

JAAP VAN DEURZEN