Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

GELUKKIG LANDJE

apr 7, 2024

Terwijl ik door dit leven strompel

Help mij om meer gelach dan tranen te creëren,

Deel meer geluk dan soberheid uit

Schenk meer vrolijkheid dan wanhoop.

Ik heb nog nooit gebeden maar deze strofe uit het gebed van een clown is een van mijn favorieten. Het gedicht is op mijn lijf geschreven. Het leven is te kort voor treurnis. Natuurlijk helpt het dat ik in een gezegend landje woon. Nederland staat op de zesde plek van gelukkigste naties. Ten opzichte van vorig jaar zijn we een plaats gezakt, maar daar lig ik niet wakker van. Volgens het World Happiness Report geven we ons leven gemiddeld een 7.3. Heerlijk toch? Vooral onze oudjes walsen jubelend door de polder. Samen met de steunkous-generatie uit Denemarken behoren ze tot de absolute wereldtop. Tusind tak!

Laat mij nooit zo onverschillig worden,

Dat ik er niet meer in zal slagen de wonderen

In de ogen van een kind te zien,

Of de twinkeling in de ogen van ouderen.

Als we het over twinkelingen in ogen hebben, is onze roerganger Mark Rutte (57) natuurlijk ons lichtend voorbeeld. Ik heb de afgelopen maanden op allerlei exotische plekken in de wereld die pretoogjes en witte tandjes gezien. Al lobbyend reist Mark van ons belastinggeld de hele bol af en schaterlacht zijn pieterman uit zijn pantalon. Binnenkort mag hij als secretaris-generaal van de NAVO belastingvrij een slordige zesentwintigduizend foppen per maand op zijn rekening bijschrijven. Wat een schril contrast met de sores van de slachtoffers van het toeslagenschandaal die nog steeds op hun geld zitten te wachten. Dat akkefietje glijdt vooralsnog van zijn teflon rug af. „Nog even geduld mensen, alles komt goed! In 2030 bent u de eerste, hahaha,“ lacht hij lief. De conservatieve liberaal is altijd goedgemutst en heeft humor. Van de week deelde zijn partijkompaan ook een plaagstootje uit. 

De hooggeleerde VVD-senator Casper van den Berg wilde nog even wachten met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Eerst moest de wet op de leveringszekerheid veiliggesteld worden. Stel je voor…De VVD’ers hebben blijkbaar spijt van hun beslissing om te stoppen met pompen, want er zit nog voor miljarden euro’s gas onder die Groningse wei. Dat is geen kattenpis. Maar vragen om uitstel bleek toch een vergissing. De invoering van de wet op de leveringszekerheid duurt minstens anderhalf jaar. “Foutje,” stamelde de professor. Maar het was al te laat. De noorderlingen verloren in één klap het geloof in onze demissionaire demonen. Toen ze staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) zagen simpen, sprongen sommigen uit pure wanhoop in hun zinkgaten. Want als Hans huilt, kun je wel inpakken. Het is goed gekomen.

Laat me nooit vergeten 

Dat ik er alles aan doe om mensen op te vrolijken,

Ze blij te maken, en ze de ellende in hun

Leven te laten vergeten.

Terug naar onze positie op de lijst van landjes weltevree. Natuurlijk speelt onze welvaart een belangrijke rol, ondanks de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Ons land telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 317.000 huishoudens met een vermogen van een miljoen euro of meer. Daarnaast dartelen er ook nog eens 51 miljardairs rond. De chique bierkoningin Charlene de Carvalho-Heineken staat eenzaam aan de top met een vermogen van 12.6 miljard euro. Maar geld maakt niet gelukkig, want die blonde bierslurper heeft nooit genoeg. Gewoon netjes je belasting betalen is natuurlijk onzin, vindt Charly. Volgens NRC sluist ze vele miljoenen euro’s door naar een belastingparadijs, want een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Proost! Nu begrijp ik dat het niet te zuipen biertje steeds duurder wordt.

Ook het nieuwbakken baasje van voetbalclub Ajax, El Salvador 2.0, Alex Kroes, wilde snel zijn zakken vullen. De selfmade miljonair, die de club sportief op het rechte pad moest zien te krijgen, kocht met voorkennis zeventienduizend aandelen Ajax. Leuk voor later. Met een druk op de knop van zijn laptop toonde óók hij een digitale dickpick aan de club. Kroes’ actie is een smerige natrap. Na een dienstverband van twee weken staat hij alweer met een rode kaart bij het grofvuil. Michael van Praag, de voorzitter van de raad van commissarissen, kan de weinige haren wel uit zijn kop rukken en zegt tegen het AD: “Ik ben nog op mijn knieën naar AZ gegaan om Alex daar eerder weg te halen. Nu zijn we in een slechte film beland.” Hij bleek overigens zelf ook stiekem honderd aandeeltjes in zijn la te hebben liggen. 

De gifbeker van de voormalige godenzonen moet helemaal leeg. De club staat op een beschamende plaats in de ranglijst van de eredivisie. De Ajax-minnende sloeproeiers uit Weesp gaan inmiddels stilletjes door het leven. In de glorietijd begonnen ze altijd plagerig het Amsterdamse clublied te zingen als deze Rotterdammert in de sloep stapte. Maar die tijd is voorbij. Inmiddels heerst er de stilte van het graf in de boot. Verbeten trekken mijn sympathieke maten aan de roeispanen op weg naar…tja….niets.

Cynische grapjassen uit de omgeving van de Rotterdamse Kuip hebben inmiddels giftige filmpjes online gezet. We zien een beteuterd kijkende, kale Kroes met de kop: “Alex bedankt Ajax” en daaronder geschreven: “Het waren twee fantastische weken!” Ook op het gebied van leedvermaak zijn we een toplandje.

En tijdens mijn laatste ademtocht

Mag ik u dan horen fluisteren

”Toen je Mijn volk liet lachen

Maakte jij Mij aan het lachen.

JAAP VAN DEURZEN