Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

GELUKKIG & NIEUWJAAR

jan 1, 2023

Gaat u het in 2023 weer helemaal anders aanpakken? Ja, hè? U gaat sporten, afvallen, stoppen met roken en u kiepert de alcohol overboord. Mooi! Word u al moe bij de gedachte? Houd u, net als ik, die vrijwillige drooglegging in januari ook zes seconden vol? Ja, hè? Dank u wel. Zullen we de ‘goede voornemens’ maar razendsnel bij het grofvuil zetten? Dan kom ik even uit de kast: Ik ben een verslavingsgevoelig watje. 

(Pretpoeder, tabak en andere verdovende middelen tel ik niet mee, want daar heb ik me nooit aan vergrepen.) 

Wat die alcohol betreft heb ik wél een verklaring. Ik ben een dierenliefhebber en ik ben nog nooit een vette vis tegengekomen die niet wil zwemmen. Mijn ‘haring-maatjes’ zal ik dus noodgedwongen nat moeten houden met korenwijn. Het leven is ook te kort om slechte wijn te drinken. Tijdens een seconde van volledige verstandsverbijstering heb ik ooit het idee geopperd om helemaal te stoppen met alcoholische dranken. Maar gelukkig was daar altijd dat heerlijke gedicht van schrijver Simon Carmiggelt, die ook niet in zijn kelkje spuugde:

‘O, drank, je hebt zoveel verpest.

Toch ben je in mijn dorstig leven

Altijd die ene hoer gebleven,

Die mij het diepst heeft gelest.’

Je grogstem en je valse streken,

de stomme platheid van je spreken

en van je bed de wulpse stank,

’t was niets, als ik maar weg mocht zinken

in jou, om steeds weer in te drinken

jouw zoete leugen-bitt’re drank.

Met de stikstof-energie-klimaat-en koopkrachtcrisis wordt 2023 natuurlijk een jaar vol onzekerheden. Iedereen vraagt zich af hoe die banale oorlog in Oekraïne afloopt. Het conflict zal op een zeker moment aan metaalmoeheid gaan lijden, net als alle andere ‘vergeten oorlogen’ die nog steeds voortrazen. Laat Vlad de Verschrikkelijke maar weer normaal gaan doen, is de gedachte. Dan kunnen we tenminste ook weer zonder allerlei rare omwegen handeldrijven met de Russische beer. 

Even leek het erop alsof die gekke gannef met zijn landjepik de skivakantie zou gaan verzieken. Mooi niet! In hordes glijden we weer over de Tiroolse papsneeuw het gips in. Gaan met die banaan! De wintersporters hebben gelijk. De volgende oorlog staat op het punt van uitbreken. Als de roergangers van het Hemelse Rijk straks met grof geweld Taiwan weer inlijven kun je de borst nat maken. Rijd dus als een malle richting Zillertal, zolang het nog kan. Mondkapjesmagnaat Sywert van Lienden komt ook die kant op.  

Het heeft er namelijk alle schijn van dat ‘Syw’ de mondkapjesmiljoenen gewoon mag houden, plus de rente die hij tegoed heeft over zijn bevroren vermogen. Had u wat anders verwacht? Nee hè? Alle CDA-hotemetoten draaien als palingen in een emmer snot om hun aandeel in dit debacle te verdonkeremanen. De lachende derde is Deloitte, die een rammelend rapport schreef en een rekening van anderhalf miljoen euro stuurde. Kassa! De echo van hun hysterisch gelach is nog steeds op de Zuidas te horen. Het is prijsschieten voor de oppositie, die het allitererend heeft over ‘de bende mondmaskermisleiders’. De aalgladde oud-misdienaar had eerst nog nobele plannen met het geld. 

“Sywert zou die miljoenen onder de ‘armen’ verdelen, we wisten alleen niet dat dat vijf miljoen onder zijn linkerarm was en vijf miljoen onder zijn rechterarm,’ ginnegapt een fractievoorzitter.

Als een minzame mondkapjes-monarch kijkt Sywert vanaf de publieke tribune naar het politieke plebs. Hij kan een glimlach maar net onderdrukken en denkt: ‘Mijn tijd komt nog wel’. Heimelijk heeft hij alle gesprekken opgenomen met de ambtenaren die betrokken waren bij de mondkapjesdeal. Die zijn volgens hem allemaal op de hoogte gebracht van zijn winstoogmerk. Sywerts publieke belofte dat hij het allemaal gratis zou doen was natuurlijk bedoeld voor de bühne. Dit zijn toch heerlijke katholieke streken? 

Gaat dit de zwanenzang betekenen voor Hugo de Jonge en ‘Teflon Don’ Mark Rutte? Natuurlijk niet, malle vent! Hoe naïef kun je zijn? Straks gaat er gewoon zand over die hele mondkapjesaffaire; Sywert verhuist naar het belastingparadijs Guernsey, en wij ademen rustig door. Netwerkcorruptie heet dat tegenwoordig. Humor zal ons op de been houden, hoewel! Het Leids Cabaret Festival gaat in 2023 niet door vanwege gebrek aan… ‘talent’. Tja, het lijkt verdomme wel een afspiegeling van de politiek. Ik snak zo naar een borrel!

JAAP VAN DEURZEN