Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Ik wil een ‘executive spouse’!

jun 7, 2020

Ik streef ernaar om vrouwlief Blond om te toveren tot een Executive Spouse. Pardon? Vrij vertaald betekent dat: ‘De echtgenote van de Leidinggevende.’ Ze weet het zelf nog niet, maar daar ga ik werk van maken. Dit jaar ben ik na een dertigjarige stage als verslaggever voor mezelf begonnen. Ik heb megalomane plannen met mijn mediabedrijf. John de Mol, zet je schrap!

Ik heb natuurlijk wel een Blond met ballen nodig. Nu ik als mediatycoon directeur ben van mijn eigen concern kan ze me niet zomaar even op pad sturen voor een pond pinda’s of een vette makreel. De vraag is: hoe breng ik dat aan haar verstand. Ik word snel uit mijn lijden geholpen en krijg hulp. Want opeens verschijnt daar het digitale magazine:

Executive Spouse’

Vroeger werd zo’n typetje ietwat denigrerend het ‘vrouwtje van de directeur’ genoemd. U kent ze wel uit de serie ‘Gooische Vrouwen.’ Zo’n sherry nippende nitwit met jurken in pantermotief en hoge hakken. Ze zit in haar riante tuin ergens in Blaricum. Rond twee uur gaat ze aan de drank, roddelt wat met vriendinnen en bestelt ‘s avonds een luxe portie shashimi bij de afhaal-Japanner. Koken is voor losers.. De verweesde kids bedruipen zich wel met een vette frikandel. Manlief doet intussen zaken in de suite van een 5-sterren hotel in Bangkok en flirt met zijn piepjonge secretaresse. 

Stop! Die tijd is voorbij! Kom met dat soort clichés niet meer aan bij de redactie van Executive Spouse.Het moderne directeursvrouwtje staat tegenwoordig vol in het leven. Ze is gemuteerd tot een chique hofdame van haar soevereine echtgenoot. De executive spouse is een vrouw met eigen doelen en wensen, die wordt bewierookt in ronkende volzinnen: “Ze probeert de ideale balans te creëren tussen zichzelf, carrière, partner en gezin…De basis is ethiek, oprechtheid, lef, moed, doorzettingsvermogen (lees koppig en eigenwijs) humor en goede organisatie. Ze is de spin in het web!” Met een trits kinderen mag ze ook hopen de ruggengraat van een gnoe te hebben.

In een tenenkrommend tekenfilmpje wordt de ideale directeursvrouw afgebeeld:

“Vergelijk haar met een jongleur in het circus die alle ballen in de lucht houdt. Met de ‘zin-bal’ zorg je ervoor dat je man, de kinderen en de huisdieren niets te kort komen. Met de ‘werk-bal’ krijgt de onderneming van jouw partner alle prioriteit….naast je eigen carrière. De ‘vrijetijd-bal’ wordt gebruikt om voor ieder gezinslid een stukje ontspanning te creëren.” 

Kijk, dat wil ik dus ook! Zo’n ballende Blond, die zich helemaal ten dienste stelt van mij en me met de ‘zin -en vrijetijd-bal’ een ‘dagelijks stukje ontspanning’ bezorgt. 

“Jippie, leuk dat je erbij bent,” mailt Executive Spouse me. “Mijn doel=eenvoudig: ik wil jou helpen om alle ballen in de lucht te houden, meer balans in je leven te creëren en in je kracht te blijven….“ 

Zo lezen we in het digitale blad het stukje van ‘burn-out’ specialist Marina Schriek, die één of ander sloofje op bezoek heeft die zichzelf niet bepaald een powervrouw voelt. De lieverd is zich niet bewust van haar eigen ‘kracht’. Na het advies om zichzelf executive spouse te noemen huppelt ze schaterlachend de deur uit. Hoe simpel kan het leven zijn. Ze telt als thuiswerkende moeder wel degelijk mee, is haar verklapt. Hiep, hiep, hoera! We zijn weer een ‘super spouse’ rijker.

“Ik ben de initiatiefnemer, agenda en boodschappenlijst, de planner, regelaar en reparateur. Ik ben de executive spouse!” jubelt Karo Juniper, die getrouwd is met een succesvolle ondernemer. “Mijn werkgever wil dit, onze kinderen willen dat, mijn echtgenoot wil nog iets anders… (o la la!) en de hond blaft er doorheen.” Ach gossie, ik word al moe bij de gedachte. Maar zolang Woef niet op het bed springt heeft ze mijn zegen.

Je vraagt je in alle oprechtheid af of deze vrouwen ooit een feministisch blad hebben ingekeken. Blond kijkt me na lezing meewarig aan en gooit de ‘word-wakker-werp-bal’ keihard tegen mijn harses en zegt:  “Ga jij eens even heel snel ontspannen, idioot! Spring op je fiets en wegwezen! NU!” 

JAAP VAN DEURZEN