Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

KAT & KETTING

aug 7, 2022

Bent u ook zo geschrokken van de nieuwe Europese Unielijst met ’invasieve exoten’? De indringers zijn door menselijk handelen hier terecht gekomen en zijn schadelijk voor onze natuur. Weespers zijn inmiddels wel gewend geraakt aan ‘exoot Blond’ uit Rotterdam, maar ze houden hun hart vast bij de komst van de roodbuikbuulbuul, de klauwkikker en de koningsslang. Wie kent ze niet?

De Pool Wojciech Solars, van het wetenschappelijke instituut Polish Academy of Sciences, heeft het zelfs in zijn malle hoofd gehaald om de huis-tuin-en-keukenkat tot ‘invasieve exoot’ te bestempelen. Hij zegt dat de ‘felis catus’ tienduizend jaar geleden in het Midden-Oosten is gedomesticeerd en hier helemaal niks te zoeken heeft. Felix is een bedreiging voor onze biodiversiteit. Katten bijten in onze delta miljoenen vogeltjes dood. Ze vormen een serieus risico voor 367 bedreigde diersoorten. De kat moet daarom terug naar Noord-Afrika of aan de ketting worden gelegd. Kijk, dat is nog eens een man met een doodswens. 

Kattenminnaars kunnen Wojciech wel wurgen. Midas Dekkers, ons biologische orakel uit Weesp, vindt het ook onzin. Hij neemt nog een neut en beweert broodnuchter dat de kat al twintig eeuwen in Europa is en inmiddels wel een bestaansrecht heeft. Of een vos of een kat nou een vogel opvreet het zal hem aan zijn reet roesten. 

De vogelbeschermers schreeuwen moord en brand: ‘Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de poes niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen! Binnenhouden dat beest!’ De vogelaars worden bedreigd en krijgen naar oudhollands recept direct politiebescherming. 

Op weg naar de supermarkt zie ik onze buurtkat Trumpy uitgestrekt op het dak van een Fiatje liggen. Als ik langsfiets doet hij zijn ogen open zoals alleen katten kunnen die lui liggen te zonnen. ‘Waag het niet om me te storen, want dan kun je een haal krijgen’, lijken die lome lodderogen te zeggen. Ik heb in de loop van de jaren respect gekregen voor deze moddervette, roodharige kater. In 2018 schrijf ik: ‘We weten niet wie Trumpy’s eigenaar is, maar we vermoeden dat het de bejaarde vrouw is uit de straat verderop. Met haar kerkorgelbruine mantelpakje strompelt ze met een lijdenstrek door het leven. Een lief mensje. Maar waarom ze Trumpy niet voor háár deur laat poepen, is ons een raadsel’.

Jarenlang pist en poept de rode kater het perkje onder ons balkon vol. Zeker in de zomermaanden meurt dat als een malle. Wij plaatsen houten paaltjes en spannen gaas rondom zijn dumpplek, maar listig omzeilt hij alle hindernissen. We geven het op, want Trumpy heeft wél karakter. Als ik hem zie rondsluipen moet ik altijd denken aan een gedicht van de verzopen Amerikaanse schrijver Charles Bukowski: 

Not many have style

Not many can keep style

I have seen dogs with more style than men

Although not many dogs have style

Cats have it with abundance

Katten hebben stijl in overvloed. Mooi, hè, en het klopt. Ik zie gelijk de foto van kater Kees uit Anna Paulowna voor me. De langharige kat ziet eruit alsof hij onder de trekker van een protestboer heeft gelegen en daarna een half uurtje door een wringer is gehaald. Kater Kees heeft een afwijking want hij houdt van zwemmen. Dagelijks duikt hij als een otter de sloot in en neemt daarna een modderbad in een omgeploegde akker. Het beest ziet er niet uit, met die lange, kletsnatte haren waarin dikke modderklodders hangen. 

‘Ja, het is echt een ‘Smeerkees’, ginnegappen de ingewijden. Maar onwetende wandelaars denken dat de kat flink is afgetuigd en bellen de Dierenambulance. De dierenredders worden er hondsmoe van en schrijven op hun site: ‘Er is niks met Kees aan de hand, het is gewoon een vrijbuiter van 7 jaar die graag zwemt en in de modder rolt. Kees heeft een hele lieve bazin, die hem goed verzorgt.’ 

Terug naar de ‘schadelijk indringers’. Schrijfster Dorota Suminska (The Happy Cat) vraagt zich af waarom de homo sapiens eigenlijk niet op de lijst van ‘invasieve exoten’ staat. Want de mens is toch de grootste verantwoordelijke voor de wereldwijde vervuiling en heeft een steeds grotere impact op de biodiversiteit. Daar zijn vogels óók de dupe van.

Trumpy knort instemmend en rekt zich nog eens behaaglijk uit op het bloedhete autodak.

JAAP VAN DEURZEN