Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

KERST & BALLEN

dec 18, 2022

Heeft u het al gehoord? Vadertje Kerst heeft zijn favoriete rendier Rudolf bevolen om dit jaar in vliegende vaart langs onze delta te galopperen. Kerst-Klaas is woest vanwege een nieuwe rage in ons land. Er staan hier straks kerstbomen vol met ballen in de vorm van een erotisch speeltje. Het gaat om een glazen kloon van de pret-snorder: ‘Satisfyer.’ Geïnspireerd door de slogan ‘Sattie in de boom’ hangen vrijgevochten vrouwen de bromtollen schaamteloos in de boom.

‘De Satisfyer is razend populair en doet het hart van vele vrouwen sneller slaan. Wil je dit seksspeeltje niet alleen in je nachtkastje hebben liggen? Je kunt ’m dit jaar ook in de kerstboom hangen. Jammer genoeg doet hij het niet echt, maar dat neemt niet weg dat het een fantastisch kerstornament is waarmee je de show steelt.’ jubelt vrouwentijdschrift Libelle. Het lijkt geheel in lijn met hun slogan: ‘Truttig zijn we niet, wel gezellig’. 

Of het écht zo knus wordt, is vers twee. Ik zie onder een boom vol glinsterende vibrators niet zo snel een club kleuters onbevangen het o zo befaamde kerstliedje ‘De herdertjes lagen bij nachte…’ zingen. Je denkt toch gelijk aan een roedel viespeuken in dat veld. 

De Satisfyer is overigens geen vibrator want hij vibreert niet. Het apparaat werkt met luchtdrukpulsen. De Duitse uitvinder Michael Lenke knutselt het eerste prototype in zijn kelder in elkaar. Hij gebruikt daarvoor een aquariumpomp. Hoe verzin je het? Zo’n pomp heeft natuurlijk niets sensueels. Bovendien is een vrouw geen goudvis. Eind 2014 brengt hij de verfijnde ‘Womanizer’ op de markt. De revolutionaire luchtdrukvibrator wordt een grandioos succes. Het apparaat verdient volgens velen een plek in de kerstboom.

‘Ammehoela’, kermt de kerstman, ‘Ze zijn de schaamte voorbij.’ Hij is ook totaal niet gecharmeerd van een actie die wordt gehouden bij een filiaal van de drogisterijketen Kruidvat. Daarbij speelt de Satisfyer Pro 2 een hoofdrol. Dat is blijkbaar een luchtdrukvibrator voor gevorderden. Om de verkoop daarvan tot grote hoogte te stuwen bedenkt het bedrijf de prikkelende slogan: ‘Sinterklaas is niet de enige die komt dit jaar. (De Kerstman ook)’ O la la!! Het Kruidvat-personeel moet na preutse protesten de reclameborden verwijderen. Maar een betere stunt hadden ze niet kunnen verzinnen. De media springen er bovenop. Lekkere rel!

Ook de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (HEMA) ligt onder vuur. Het concern wil een graantje meepikken op de erotische markt. De ooit zo oerdegelijke Hema, synoniem met tompouce en goedkoop ondergoed, verkoopt nu óók Love Toys! De tijd dat u alleen binnenwipt voor een hete Hema-worst lijkt definitief voorbij. 

‘Zijn ze dan helemaal van God los? fluisteren de geschokte klanten. Verbaasd staren ze naar de nieuwe collectie erotische speeltjes in het schap ‘Mooi-en Gezond’. Sommige vrouwen slaan geschrokken de hand voor de mond. De keuze is reuze. De opgewonden klant kan kiezen uit rabbit-vibrators, vibrerende eitjes, bullit-vibrators, condooms en allerlei massageoliën.

‘Seksueel plezier is onderdeel van je mooi en gezond voelen. Het is iets dat wij bij Hema zien als iets heel gewoons. Daarom past het ook goed bij ons om deze intieme speeltjes nu op een toegankelijke manier te verkopen,’ zegt manager Tamara van Geest van ‘het winkelwarenhuis voor de gewone man’. Ze vergeet erbij te vertellen dat sinds de introductie van de Love Toys de kassa niet meer is gestopt met vibreren. 

De EO besluit de knuppel in het hoenderhok te gooien. In het radioprogramma ’Dit is de Dag’ vraagt de presentator zich af of er tussen het kinderspeelgoed en de wattenstaafjes wel seksspeeltjes moeten liggen? Is dat wel gepast met kinderen in de buurt? Seksuoloog Eveline Stallaart is blij dat het warenhuis de stap heeft genomen en zegt: ‘Het opent het gesprek. Hoe is jouw seksleven? Ben je op de hoogte van wat jij prettig vindt? Dat is heel belangrijk voor onze gezondheid, mentaal en fysiek’. Relatietherapeut Cocky Drost heeft zo haar bedenkingen: ‘Seks wordt zo wel heel erg individualistisch gemaakt.’ Ze zet liever in op voorlichting: ’Eigenlijk zou de Hema ook schaalmodellen van de clitoris moeten verkopen’. Welja, die mogen wat mij betreft ook gelijk de boom in, we zijn nu toch helemaal losgeslagen.

Blond heeft net onze eigen kerstboom opgetuigd. Gewoon ouderwets, met engelenhaar en witte, ‘masculiene’ ballen.

JAAP VAN DEURZEN

Daar was ie weer: De doneerknop. Dat mag hè, een dag na je verjaardag!

NL80 BUNQ 2074 4964 00 of: Klik dan hier!