Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Kruiden & Vrouwtje

mei 8, 2022

Het is weer zover, Blond heeft een nieuwe passie en spreekt in tongen. Tijdens een wandeling door de weilanden rond Weesp staat ze opeens stil, rukt een bos onkruid uit de berm en slaakt een gilletje: ‘Oh, kijk nou eens, daslook! Da’s leuk! Die doe ik straks in de pesto! Kijk, Kont, dit noemen ze nou een overblijvende plant. Onder de grond heeft ie allemaal kleine knolletjes om zich voort te planten, mooi hè?’ doceert ze als een blij ei en houdt een blaadje daslook onder mijn snufferd. Het ruikt naar knoflook. Maak kennis met het kersverse kruidenvrouwtje: ‘Blond uut Wips.’ 

Niet te verwarren met *Berendien uut Wisp. Die vlezige vrouw was een heerlijke parodie op Klaasje Rotstein-van den Brink, alias Klèùzien uut Zalk. De rol werd vertolkt door Wim de Bie in zijn programma Keek op de Week. Klazien uit Zalk maakte in de jaren negentig furore in het NCRV-programma Passage. Daarin gaf ze, zittend naast haar kat Shimon Peres, tekst en uitleg over de werking van geneeskrachtige kruiden. Sommigen van haar uitspraken waren legendarisch: ‘Begint de kat te miauw’n, dan kun je de zon niet meer vertrouw’n.’ Of deze: “Mensen die wat will’n, stopp’n gewoon dille tuss’n de bill’n’

Het volkse kruidenvrouwtje *Rosalien uit Drost (Kees van Kooten) was het er volledig mee eens en zei half schor: ‘Met dille tussen de bille zou Methusalem zelfs weer wille.’ 

 Ik dacht dat de bui wel weer over zou waaien maar Blond neemt haar kruidenstudie blijkbaar bloedserieus. Ik kan geen stap meer zetten of ik moet voelen aan kleefkruid, stinkende gouwe of veldkers. Vorige week greep ik per ongeluk in een bos brandnetels en gilde van de pijn. Het Wipser Wonder kwam gelijk met een oplossing: ‘Wacht, ik pluk wel even wat weegbree voor je, als je daar de blaadjes van tussen je handen wrijft is de jeuk zo weer weg.’ Het was nog waar ook. Blijkbaar stond ik te kijken of ik water zag fietsen want ze zei: ‘Ik heb het net gelezen in het boek dat ik heb gekocht: ‘Gezondheid uit de apotheek van God.’ En ik maar denken dat ik met een athëiste samenwoonde. 

Ik was nauwelijks bekomen van haar hartstocht voor weidevogels. Soms stond ik als een peenvogel eindeloos te wachten tot ze het gesnerp van een klauwier of een andere flierefluiter had geïdentificeerd via haar vogel-app. Maar die hobby is, net als de dodo, een stille dood gestorven. Geneeskrachtige kruiden hebben nu de volle aandacht van deze kekke kwakzalver. Krom als vrouwtje Holle plukt ze klaverzuring, look-zonder-look en vogelmuur en komt elke dag fluitend thuis met een nieuwe oogst.  

Bij binnenkomst brouwt ze van sommige plantenmixen gelijk een kop kruidenthee. Ze wacht eerst mijn reactie af voordat ze zelf zo’n gifbeker leegdrinkt. Ik houd elke keer mijn hart vast of ze wel de juiste kruiden uit Gods’ apotheekje heeft gekozen. In mijn ogen ziet dat groenvoer er namelijk allemaal hetzelfde uit. Maar tussen al die eetbare planten staan ook giftige exemplaren. Neem bijvoorbeeld de bladeren van de Lelietjes-van-dalen, die lijken als twee druppels water op die van daslook, maar ze zijn zo giftig als de pest. Dat is niet prettig pesto eten. 

Ik speel nu dagelijks een potje Russisch roulette en ben wat dat betreft slechter af dan Poetin, want die potentaat laat al zijn voedsel voorproeven. Blond deelt graag haar nieuwverworven kennis. Iedere onverlaat die naar de rode bessen van een gevlekte aronskelk staat te staren krijgt gelijk een kort college plantentoxicologie. “Die bessen zien er lekker uit, hè mevrouwtje? Blijf er maar vanaf, hoor, er zit aroïne in. Die stof tast het zenuwstelsel aan.’ Blond steekt ter illustratie haar tong uit, rolt met haar ogen en flappert met haar armen. Een hardhorend, oud besje kijkt haar verschrikt aan en rent in blinde paniek weg met haar rollator.

Natuurlijk bedoelt Blond het goed. Toch hoop ik dat er snel een eind komt aan deze zinsbegoocheling. Hoewel ik het ergste vrees, sinds kort draagt ze het haar als een Zeeuwse bolus in een dikke gevlochten krans bovenop het hoofd. Vaak kleedt ze zich in wijdvallende wollen gewaden. Heeft u hem door? Blond uut Wips muteert langzaam in een Klazien-kloon. Heb ik weer.

JAAP VAN DEURZEN

* https://youtu.be/2aN1qP56Pu8