Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Lach & Lust

dec 13, 2020

Oh, Vervloekte Wellust! vol van vuile afgryz’lykheden!

Uw snoode onkuischheid kon myn dartle ziel bekooren,

Sorry, ik moest even aan dit tekstfragment denken toen ik op zolder een exemplaar van het tijdschrift De Lach uit de jaren vijftig vond. De Lach was een soft-erotisch blad waar pikante foto’s in stonden van Amerikaanse filmsterren. Elke zichzelf respecterende pornhub-puber zou daar nu smakelijk om lachen. Maar in mijn tijd bezorgde een breed lachende Doris Day in hooggesloten badpak mij blozende wangen en een van pure wellust wild bonkend hart.

Wij waren thuis geabonneerd op de leesmap. Dat was een verzameling populaire tijdschriften die aan huis werd bezorgd door een man met een lijdenstrek. Soms lag ik op de dag dat de mappen werden gewisseld in de gang te wachten op de bezorger. Ik wilde als eerste de hand leggen op De Lach.  Mijn twee jaar oudere broer en ik vochten veldslagen uit om dat blad bij binnenkomst te bekijken. Oh, Vervloekte Wellust!

De Lach werd uitgegeven door de Amsterdamsche Kiosk-Onderneming (AKO) en begon destijds als tijdschrift voor mensen die wel van een grapje hielden. Maar op termijn won de lust het van de lol. In de jaren zestig werden de foto’s van de actrices steeds bloter en gewaagder en werden de gevechten met mijn broer bloediger. Mannen bladerden op een gegeven moment het blad alleen nog stiekem door bij de herenkapper. Onder zo’n kappersschort zag geen mens wat er met de mannelijke anatomie onder de gordel gebeurde. Wel zo veilig, want thuis kon moeder de vrouw je zomaar uitmaken voor vuile viespeuk.

Op een dag sloeg ik verhit het blad open en zag ik een foto van een half ontblote Marilyn Monroe in een veel te strakke bikini. Wellustig leunde ze met haar vochtige lippen naar voren en etaleerde haar bolle longen voor de fotografen. Weet je wat dat doet met een jochie van dertien jaar waar het testosteron zo’n beetje tot aan zijn oogballen staat? Mijn hart ging tekeer als een malle. Pieterman begon aan een eigen leven en steigerde als een dolle IJslandse pony. 

Op een andere foto werd de vamp afgebeeld met haar kersverse echtgenoot, de populaire honkballer Joe Demaggio. Die man kon waarschijnlijk lekker ballen, maar hij had de uitstraling van een eikenprocessierups. Ik zag gelijk het licht. Als die minkukel zo’n chick aan de haak kon slaan dan wilde ik ook honkballer worden. Ik ben lui geboren en ik vond het wel wat om met zo’n knuppel tegen een balletje te slaan. Het grootste gedeelte van de wedstrijd kon je gewoon op je reet blijven zitten. 

Met een hernieuwde passie deed ik mee aan de gymles. Om de zoveel tijd speelden we een partijtje softbal, want dat was de favoriete sport van onze leraar. Toen ik op een dag aan slag was raakte ik de bal perfect en keilde hem over het dak van de school. Ik gooide het platte plankje wild naar achteren en dacht aan Marilyn. Henkie H. verloor bij die actie een hoektandje, want hij kreeg dat slagplankje tegen zijn smoel. Het was het einde van mijn softbal-periode. Maar niet getreurd.

Marilyns Monroe’s huwelijk met Joe Demaggio strandde namelijk al na een paar maanden. Daarna sloeg schrijver Arthur Miller zijn slag. Die man zag eruit als een bebrilde boekhouder met een blindedarmontsteking. Jullie voelen hem aankomen, nu wilde ik schrijver worden, want als hij……Maar ook dat huwelijk hield geen stand. Het blonde sekssymbool vergreep zich vervolgens aan de twee Kennedy-broertjes Robert en John. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Uitgeput door drank en drugs pleegde Marilyn Monroe in augustus 1962 zelfmoord en verdween van de radar. 

Hetzelfde gebeurde met De Lach. Het blad, met het bescheiden bloot, moest het afleggen tegen porno-blaadjes als Candy en Chick. Daarin was geen bikini te bekennen. Alle facetten van de menselijke vleesverwerkende industrie werden schaamteloos getoond. In 1968 veranderden de uitgevers de naam in De Lach 69 met nog blotere foto’sMaar het bleek een achterhoedegevecht. Een paar jaar later was het uit met de pret en verscheen het laatste exemplaar. De lach was definitief verstomd. Jammer wel.

JAAP VAN DEURZEN

Jaapvandeurzen.com/ Columns

Zojuist verschenen bundel: Blond & Blues : https://www.bol.com/nl/p/blond-blues/9300000004184344/