Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Lang leve het lage land van de lijstjes

dec 24, 2023

Jazeker, de Van Deurzentjes doen gewoon gezellig mee aan het jaarlijkse lijstjes-festijn. Morgennacht om 00.00 uur beginnen we al met de Top 2000. Blond houdt het daarna vol tot de laatste gil en gitaarsolo rond de jaarwisseling. Ze blijft ook de gehele periode als een hondsdolle sylfide door het pand dansen. Leve de lol.

Natuurlijk zijn we op de hoogte van ‘het woord van het jaar 2023’: Graaiflatie! Een prima keuze, want ik heb er dagelijks last van bij onze buurtsuper, waar ik elke keer een hartstilstand krijg bij het afrekenen. 

Het lijstje met de slechtste reclameslogans van dit jaar hebben we ook al bekeken. De slogans zijn mooi van lelijkheid en soms ronduit tenenkrommend. Maar daar kom ik zo op terug, want er is écht nieuws. 

Op 1 januari wordt ons van overheidswege namelijk nóg een lijstje door de strot geduwd, de ‘huis-en hobbydierenlijst.’ Daar staan dertig zoogdieren op die iedereen in huis mag hebben. Het kabinet wil met dat overzicht een einde maken aan het houden van wilde zoogdieren die níet zo geschikt zijn om in huis te hebben ronddartelen. Neem de servalkat, chinchilla of suikereekhoorn. Ik ga ervan uit dat er voor Blond een uitzonderingsclausule bestaat. (Grapje, ha, ha! Ik ben me er eentje!) 

Als u de trotse bezitter bent van een Algerijnse gerbil, een Afrikaanse dwergrelmuis, een bunzing, fret of waterbuffel, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog, u mag straks de overgebleven champagneflessen ontkurken, want die dieren mogen gewoon bij u blijven wonen. U mag ook nog steeds op de rug van uw lama naar de Lidl lopen, niks aan de hand. Maar als u een nieuwe ‘luiaard’ wil aanschaffen dan heeft u pech, want dat mag niet meer. Mocht u onverhoopt al een ‘luiaard’ in huis hebben dan hoeft u het dier niet direct te lynchen. U mag het op z’n gemak dood laten luieren. Niets menselijks is ons diervriendelijke kabinet van kiloknaller-kippen, kistkalveren en varkensflats vreemd. Zelfbenoemd dierenliefhebber en PPV-kamerlid Dion Graus zal persoonlijk een oogje in het zeil gaan houden. Wee je gebeente als die Limburgse gerbil je betrapt op het illegaal fokken met een ‘luiaard’. Die zet gelijk zijn tandjes in je rug. Doe het niet! 

Gek genoeg mag u nog wel steeds gevaarlijke gifslangen houden, zoals de groene mamba. Daar ontsnapte er vorige maand eentje van in Tilburg.  Ze vonden hem terug achter een gipswand in het huis van de eigenaar. Dat was even schrikken, want een beet van zo’n slang kan binnen een half uur dodelijk zijn. Ik ben in een vorig leven reisleider geweest in Kenia. Op een dag glijdt er zo’n giftige glibber door het open keukenraam mijn appartement in. Mijn Zweedse collega, in de kamer ernaast, ziet het gebeuren en schreeuwt: 

Jaap, there’s a green mamba in your room!’

Leuke grap denk ik, die viriele Viking wil mijn mannelijkheid testen. Ik besluit om hem een poepje te laten ruiken. Toevallig ben ik net aan het pingelen op mijn gitaar en begin een okselfris melodietje te zingen: ‘Van je hop sa, sa, tra la la la!’  Totdat ik een groene streep op het parket zie kronkelen. Ter plekke verbeter ik het record stoelspringen. Binnen twee seconden sta ik als een hysterisch juffertje te gillen op een hoge keukenkruk terwijl ik mijn handen voor mijn kruis houd. De Zweed stormt onverschrokken mijn kamer in en verjaagt het levensgevaarlijke reptiel met een stofzuigerslang. O, ironie. Ik heb de man boven op zijn bek gezoend. ‘Tak, min ven!’

Terug naar de slechtste reclameslogan van het jaar. De winnaar is geworden: ‘Put the fun between your legs!’ van Tuut-tuut fietsverhuur in Castricum, die 371 stemmen meer heeft gekregen dan de nummer twee op de lijst: ‘Have a naais day!’ van Rijkers Naaimachinespecialist. Op de derde plaats is geëindigd: ‘Everything for stuffing your pussy’, van kattenspeciaalzaak 4Cats.Tja, lang leve onze moerstaal. Vind je het gek dat pubers geen Nederlands meer kunnen lezen?

Ik moet bij dit soort wedstrijdjes altijd denken aan de Britse reclamegoeroe David Ogilvy die ooit schreef: ‘Ik beschouw het maken van reclame niet als kunst of vermaak, maar als een vorm van informatie. Als ik een reclametekst schrijf, wil ik niet dat jullie me vertellen dat het een creatieve vondst is. Het enige wat ik wil is dat de tekst zó interessant is dat jullie mijn product kopen. 

Als je een goed idee hebt zou je je in principe vijf dingen moeten afvragen: 1. Viel mijn mond open toen ik het voor de eerste keer zag? 2. Zou ik hebben gewild dat ik er zélf op was gekomen? 3. Is het uniek? 4. Past het in mijn strategie? 5. Gaat de tekst de komende dertig jaar mee? Dat laatste betwijfel ik ten zeerste, maar goed: 

‘We Whisky you a Sherry Christmas!’ *

JAAP VAN DEURZEN        

*(Drankdozijn.nl. Nr. 8 op de lijst van slechtste slogans.)