Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

LEG & GODT

nov 27, 2022

Klaas is alweer een tijdje in het land. U schrikt zich als ouder waarschijnlijk ook elke keer weer te pletter als u zo’n verkreukelde hulp-sint ziet met een slecht zittende vlasbaard. De geldgeile middenstand heeft de schijnheiligen ingehuurd om u helemaal kaal te plukken. ‘Zet je schoen maar klaar kindertjes!’ gillen de pieten vals. Ze zouden in deze benarde tijden ook kunnen roepen: ‘Kleutertjes, breng pappie en mammie maar naar de rand van de financiële afgrond.’ Want je zult toch thuis maar drie van die ‘gelovige’ koters hebben rondlopen. 

Wat was dat vroeger toch overzichtelijk met een letter van banket en twee kaatsenballen in een net. Maar daar win je de oorlog niet meer mee. Zeker niet in het jaar dat het ó zo populaire Deense speelgoed LEGO negentig jaar is geworden. Dat peperdure spul is niet meer weg te denken. Sterker nog, steeds meer volwassenen zijn aan het klooien met die steentjes. Het leger AFOL’s (Adult Fans of Lego) groeit als kool. Tijdens het zappen stuit ik op het programma ‘Lego Masters’. Stomverbaasd zie ik hoe mannen en vrouwen bloedserieus allerlei bouwwerkjes in elkaar staan te frutselen. De vrouwen slaken om de haverklap gilletjes van opwinding. Het lijkt wel een LEGO-orgie. Wat bezielt mensen, die bij hun volle verstand zijn, om lego-steentjes op elkaar te gaan lopen klikken? 

Ik heb het altijd al een beetje sneu gevonden om mannen met modeltreintjes op zolder te zien spelen. Nu doen ze het met kunststof bouwsteentjes! Niks mis mee, brullen hoogleraren antropologie in koor, het hoort allemaal bij de ‘verspeelsing’ van onze cultuur. Het leven moet ‘fun’ zijn. Tja. Toch kun je blijkbaar ook doorschieten bij het uitoefenen van je hobby, meldt de Daily Mail.

“Meet the LEGO Widows’ (‘Maak kennis met de LEGO-weduwen’) kopt de Britse krant. Op de foto poseren Rheane Silver en haar man Dan in hun grotesk ingerichte woonkamer. Die ruimte, met 70 uitgestalde LEGO-modellen, heeft wel iets weg van een toonzaal in een speelgoedwinkel. Tijdens hun huwelijksreis naar Edinburgh ontdekt Dan dat er geen LEGO-winkel te bekennen is in de Schotse hoofdstad. Hij raakt in paniek en neemt halsoverkop samen met zijn kersverse bruid de trein naar Glasgow. Daar geeft hij een paar honderd pond van hun huwelijksgeschenk uit aan een LEGO-bouwpakket. Daarmee kan hij het Zweinsteinkasteel uit de Harry Potterserie nabouwen. Glasgow boeit hem verder geen ene moer. Hij wil zo snel mogelijk terug naar het hotel in Edinburgh om het gevaarte in elkaar te zetten en doet daar vervolgens vier uur over. Rheane moet tijdens de werkzaamheden met haar fikken overal vanaf blijven. Ze had haar huwelijksnacht zó anders voorgesteld.

In het Deense Billund, de bakermat van LEGO, lijsten ze dit soort verhalen in. Het begint allemaal in 1932. Meubelmaker Ole Kirk Christiansen maakt tijdens de economische crisis in de jaren dertig moeilijke tijden door. Op een gegeven moment maakt hij uit arrenmoede geen meubels meer maar houten jojo’s. Je moet wat. In zijn ijver maakt hij er te veel. Ole besluit om de onverkochte jojo’s doormidden te zagen en te gebruiken als wieltjes voor houten vrachtwagentjes. Bingo! Het in primaire kleuren geschilderde speelgoed wordt een groot succes in Denemarken. Christiansen bedenkt de naam: LEGO. Een samenvoeging van twee Deense woorden: LeGodt oftewel ‘Speel Goed’. 

In de jaren veertig vindt de Britse speelgoedontwerper Hillary Page zijn kunststof Kiddicraft bouwsteentjes uit. LEGO gaat met zijn uitvinding aan de haal en koopt na Pages’ zelfmoord het patent op. Het is een meesterzet. De eerste holle steentjes worden geperst. Als je er tegenaan loopt dondert het hele bouwsel in elkaar. Speelgoedwinkels vinden het helemaal niks. Ole legt het loodje in 1958 en wordt opgevolgd door zijn zoon Godfredt. Die doet op een dag de belangrijkste uitvinding uit zijn leven. In het holle steentje monteert hij een pijpje waardoor ze beter op elkaar klemmen. De rest is geschiedenis. De familie Kirk Christensen wordt steensstervens rijk. 

Ik wens u straks veel wijsheid, kracht en vermogen bij het inkopen van uw Sint-en Kerstcadeautjes. De Britse Charlotte Harwell hoeft dit jaar niks want ze heeft haar cadeautje van twee jaar geleden nog. Een fleurige bos LEGO-bloemen. ‘Die gaan langer mee!’ grapt haar man Mike. Wat een watje!

JAAP VAN DEURZEN

De doneerknop: Met hartelijke dank voor alle bijdragen. Ik stel dat zo op prijs.

NL80 BUNQ 2074 4964 00 of: Klik dan hier!