Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Liefde & Leedvermaak

feb 6, 2022

‘Het draait niet alleen om fysieke aantrekkingskracht, maar ook om wie je hand vasthoudt op je sterfbed,’ zegt de 27-jarige Bennett. Hij is de gezelligste van het stel. ‘Als we 95 zijn, slepen mijn borsten misschien over de vloer. Maar dan moet je ook van mijn hangtieten houden,’ zegt Lauren tegen Bennett, die ze niet kan zien.

Welkom bij Love is Blind, een bizar dating-programma op Netflix waarbij ik steil achteroversla. De overpeinzingen van de deelnemers aan de datingshow kun je misschien als volgt samenvatten: ‘Hij of zij, achter die muur, heeft dan misschien wel een kop als een gnoe, maar ik hóór dat het een brave borst is. Ik ga er mee trouwen op gehoor.’

Tijdens de ‘blinde babbel’ slaat de vonk over en volgt er een aanzoek. Het stel wandelt ‘verloofd’ de deur uit en wordt geacht snel te gaan trouwen. De hamvraag: “Is liefde blind?” is daarmee beantwoord. 

(Zwak punt: In deel 1 zijn alle deelnemers bloedmooi.)

In het programma: Married At First Sight hebben de kandidaten tenminste nog een visueel voordeel. Als het uiterlijk van ’meneer of mevrouw gnoe’ niet om te hachelen is mogen ze vertrekken. Talloze kijkers vreten het programma rauw. Thuis teken ik een conversatie op tussen drie vriendinnen die een episode van ‘Liefde op het eerste gezicht’ bespreken:

B. ‘Wat vind jij van die vent met dat gekke lachje?’ 

A. ‘Bedoel je die rare pias die ineens op en neer begon te springen toen hij haar voor het eerst zag. Dat was toch die clown die zo’n rare opmerking maakte?’ 

L. ‘Daar kan ik het wel op!” zei hij. Niet te geloven, toch?!’ 

In het programma trouwen stelletjes die elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet. Ze zijn door een panel ‘experts’ aan elkaar gekoppeld. Cupido kan zijn pijlen inpakken en een uitkering gaan aanvragen. De God van de liefde is kaltgestellt door een algoritme. Liefde is maakbaar.

Een groepje doldrieste Denen verzint het format van het programma in 2013 en noemt het: ‘Gift ved første blik.’ (Getrouwd bij de eerste aanblik.) Het programma wordt over de hele wereld verkocht. Dronken van succes verzinnen de Denen nóg een variant: “Oma op mannenjacht” (Mormor på mandejagt) Het gehalte ‘aapjes kijken’ stijgt per uitzending. 

Het hagelt inmiddels dating-programma’s. Het Britse: “Naked Attraction” wordt gelanceerd in 2016. Een kandidaat wordt geconfronteerd met zes naakte deelnemers die in glazen hokjes staan met een rolluik ervoor. Hij of zij mag, afgaande op het blote lichaam, één persoon kiezen om mee uit te gaan. De camera glijdt tergend langzaam van onder naar boven. We zien eerst de geslachtsdelen van de piemelnaakte kandidaten en eindigen bij het gezicht. Onderschat de waarde van goed gereedschap niet.

Waarom willen we dit zien? Geen flauw idee! Dat getut met andermans sores of ‘geluk’ voldoet blijkbaar aan een enorme behoefte. Het is een soort escapisme. Met het verstand op nul kijkt zo’n programma natuurlijk lekker weg. Blond wurgt me als ik haar favoriete datingshow niet heb opgenomen. Het programma samen terugkijken wil ze voor geen goud. Deze sarcastische jodokus verziekt namelijk de magie van de prille liefde.

Een expert beweert in de krant: 

‘Liefde en gevaar zijn twee aspecten die ons oerinstinct aanspreken. Zodra je iets ziet wat met liefde of gevaar te maken heeft, ben je in één flits geïnteresseerd. Wij krijgen een heel fijn gevoel als we mensen verliefd zien worden.’ Maar, geloof me, de slingers worden ook opgehangen als zo’n relatie naar de filistijnen gaat. Leedvermaak is troef. ‘Afdwing-romantiek’ werkt maar zelden. Voor een handjevol deelnemers heeft het sprookje gunstig uitgepakt. Zij leven nog lang en gelukkig. De dames hebben het er intussen maar druk mee:

A: ‘Dat jonge stel gaat het niet redden, hoor. Dat mannetje blijft die muizentandjes maar bloot lachen; ik heb allang gehoord dat zij weer alleen woont.  

L: ‘Die golfspeler en die blonde vind ik overigens wél aan elkaar gewaagd. Zij kijkt heel verliefd naar hem. Dat komt wel goed!’

B: ‘Wat vind je van die Amsterdammer, die goedsul. Hij zegt niet zoveel. Hij gaat met die grote blonde, met die bolle tieten. Die maken er toch een zooitje van, zeg! Daar heb ik gewoon medelijden mee. Iemand nog thee? Hè, gezellig!’

JAAP VAN DEURZEN