Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Liegen & Bedriegen

apr 25, 2021

“Maar, je hébt toch wel een mening, Jaap?” vraagt de sympathieke presentatrice Brecht van Hulten me tijdens een uitzending van de onvolprezen ‘5 Uur Show.’ Eens in de zoveel tijd mag ik in het programma aanschuiven als side kick. Dit keer valt mijn beurt samen met de verschijning van mijn succesvolle columnbundel Blond & Blues. Ik mag even met het boekje in beeld wapperen. Sindsdien is het werkje niet meer aan te slepen. Daar zijn ze nu bomen in het natuurgebied Amelisweerd voor aan het kappen. Sorry.

Ik zeg tegen Brecht dat de cursiefjes niet opiniërend zijn, maar meer een inkijkje geven in het dagelijkse bestaan. Herkenbare verhaaltjes met een lach en een traan. Er zijn al genoeg blèrende roeptoeters in de wereld, die ons hun mening opdringen. Ik doe dat niet. Maar in dit opstel maak ik héél graag een uitzondering. Want als er iets is dat ik NIET kan verdragen is het hypocrisie. 

Ik voel me verraden, verneukt en belazerd door het zooitje op het Binnenhof, dat blijkbaar heeft besloten om de Kamer niet volledig te informeren over de misdadige Toeslagenaffaire. Dat de kwestie alweer in het nieuws is en niet is opgelost, is sowieso al een schande. Ik zit bij de onthulling van RTL Nieuws letterlijk te schuimbekken. Zo lees ik dat de kickboksende, CDA-Judas, Wopke Hoekstra, mijn favoriete Binnenhof-beer Pieter Omtzigt heeft proberen te ‘sensibiliseren.’ Dat parlementslid doet zijn werk te gedegen en blijft beleefd blaffen tegen de regenten. Dat wordt door Woppie-moppie niet op prijs gesteld. “Toetje la bás, Pietje, anders vind ik straks een ‘functie elders’ voor je,” roept de schijnheilige slungel. Waar haalt hij in Jezus naam het lef vandaan. Ik zou die verrader even heel graag, zonder handschoenen, laten boksen tegen kickbokskampioen Rico Verhoeven. 

Ik sluit Pieter Omtzigt in mijn hart als hij de ‘Juffrouw Ooievaar’ onder de staatsecretarissen, Alexandra van Huffelen (D66), meedogenloos en bijna wanhopig aan de tand voelt over die vervloekte Toeslagenaffaire. Maar de kek gekapte kabouter, geeft geen krimp en kijkt hem meewarig aan. “Kef maar lekker door Pietertje, we hebben in het kabinet afgesproken dat je kunt roepen tot je een ons weegt, maar wij geven die informatie mondjesmaat prijs, lekker puh!”

En dan verschijnt die andere Pieterman ten tonele, mijn oud RTL-collega Pieter Klein, de man die samen met zijn Trouw-kompaan het schandaal blootlegt. Pieter is een kettingrokende terriër wiens mobieltje uit zijn oor groeit, want hij blijft bellen, graven en tegels lichten. Belastingambtenaren krijgen kramp in hun fikken van het weglakken van precaire alinea’s in de dossiers. Pieter heeft ze in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur opgevraagd. Ook Klein knalt in eerste instantie met zijn kale kop tegen de ambtelijke hoogmoed. De toegestuurde stukken lijken, met hun zwartgelakte bladzijden, op duivelse gebedenboeken. Totdat de maat vol is en het Rotte 3-kabinet heilloos ten onder gaat. 

Maar voorwaar! Als een feniks verrijst onze grimassende Teflon-Pipo-premier na de verkiezingen weer uit de as. Glimlachend begint hij opnieuw vrolijk de boel te belazeren. ‘Nee, ik heb tijdens de verkennende gesprekken niet over Omtzigt gesproken!’ jokt hij. Het staat verdomme zwart op wit in de stukken die de klunzige koekenbakker Kajsa Ollengren (D66) onder haar armen klemt als ze voor het virus vlucht. Ook zij lijdt aan geheugenverlies. Ze kan zich de gesprekken niet meer herinneren. Het is zum kotzen.

Tafeldanseres Sigrid Kaag (D66) spreekt schande en dient een motie van afkeuring in. Gert Jan Segers van de ChristenUnie predikt dat hij niet meer wil regeren met Mark Rutte. Wat staat er eigenlijk in de Bijbel over liegen? “U zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste!” 

Maar wat blijkt uit nieuw graafwerk van Pieter Klein? De héle biebelebonse bende zou tijdens een kabinetsvergadering, onder leiding van de capo di capi Mark Rutte, hebben zitten liegen en bedriegen. “Ik weet niet of ik erbij was, misschien zat ik wel in Niger!” kakelt Kaag bekakt op zijn Frans, in een poging haar hachje te redden. De D66-diva propageert zich als de vrouw die alles anders wil aanpakken. Als maandag, bij de publicatie van de notulen, blijkt dat ook zij in het kabinet heeft zitten konkelen zeg ik: Opzouten! Wegwezen! Wieberen! Allemaal!  

Zo, dat lucht op, zeg! 

JAAP VAN DEURZEN