Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Lik & Tv

jan 16, 2022

Stel je voor, ik kom thuis na een tochtje wielrennen en ik loop zwaar zwetend naar boven. Door de gesloten huiskamerdeur hoor ik op de trap al het onmiskenbare geluid van André van Duijn tijdens een uitzending van: ‘Heel Holland Bakt.’ Blond houdt van dat programma en kijkt ernaar in mijn afwezigheid. Bij binnenkomst zie ik dat ze met haar gezicht tegen het televisiescherm zit vastgeplakt. Ik weet dat ze kippig is, maar dit is wel heel erg dichtbij. Ik loop angstig op haar af en zie opeens wat ze doet. Met grote, lange tongslagen likt ze over het tv-scherm. Ze lepelt virtueel de slagroom van een net gebakken taart naar binnen. ‘Mmm, lekker hoor!’ zegt ze onverstoord. Ik denk gelijk aan een Maggi-vergiftiging. Het zwarte spul moet na decennia van misbruik haar brein hebben aangetast. Ze is rijp voor Huize Zonnegloren. Daar zal ze dagelijks in een dwangbuis worden gepropt. Angstvallig zal het vierkante flesje met de smaakversterker uit haar buurt worden gehouden. Maar sapperloot, ik zit er helemaal naast. Wat blijkt? Ze heeft stiekem een aflikbaar televisiescherm gekocht……. 

‘Och, de arme man is nu echt de weg kwijt. Hij is aan het ijlen,’ hoor ik u denken. Niets is minder waar. Aflikbare tv-schermen bestaan wel degelijk! Het product heeft ook een naam: TTTV, dat staat voor Taste the TV, (Proef de tv!)  

(Oké, oké, eerlijk is eerlijk, Blond heeft hem nog niet gekocht)

TTTV is volgens het gerespecteerde nieuwsagentschap Reuters ontworpen door de Japanse professor Homei Miyashita van de Meiji University. Ik weet niet wat ik zie als ik de YouTube filmpjes bekijk van het productieproces. De crazy professor heeft tien ‘smaakpatronen’ ontworpen, die in combinatie met elkaar de smaak en geur van voedsel kunnen creëren. Die smaken worden vervolgens aangebracht op een hygiënische, flinterdunne laag folie die op het platte scherm van de tv wordt geplakt. De ‘kijker’ kan dan naar hartenlust het scherm aflikken terwijl hij of zij naar de producten op de televisie kijkt. 

‘Het doel is om het mogelijk te maken dat mensen ondervinden hoe het is om iets te eten in een restaurant aan de andere kant van de wereld, terwijl ze gewoon thuis voor de buis zitten,’ zegt MiyashitaIn potentie kan TTTV ook worden gebruikt als een soort educatie op afstand voor koks en sommeliers, die allerlei diverse smaken moeten kunnen onderscheiden. Je kunt er ook een quiz mee ontwikkelen waarbij mensen moeten raden welk voedsel ze aan het ‘likken’ zijn. 

De 22-jarige student Yuki Hou (uitgesproken: Joekiehoe) demonstreert voor verslaggevers hoe Taste the TV werkt. Ze zegt dat ze chocola wil eten. Na wat gepruttel in de machine wordt er een smaakstof op de folie gespoten. Yuki buigt voorover en likt het vel schoon en is enthousiast en kraait: ‘Het is een soort zoete chocoladesaus.’ 

Ineens heb ik hem door. Ik weet bijna zeker dat Homei Miyashita in de leer is gegaan bij Willie Wonka, de eigenaar van de Wonkachocoladefabriek, hij is één van de hoofdrolspelers uit het fameuze boek van Roald Dahl: 

Sjakie en de chocoladefabriek. Willie Wonka is de uitvinder van allerlei soorten snoep en chocolade. Hij is ook het genie achter het aflikbare behangselpapier: ‘Heerlijk spul, aflikbaar behangselpapier,” roept meneer Wonka voorthollend, ‘er staan allemaal plaatjes van vruchten op: bananen, appels, sinaasappels, druiven (…) ‘en als je bijvoorbeeld het plaatje van een banaan likt dan proef je ook banaan.’

In een interview verklapt Homei Miyashita dat hij een commerciële versie van zijn Taste the TV-installatie wel voor een slordige 900 dollar in elkaar kan flansen. Als mensen bij een volgende pandemie weer noodgedwongen thuis zitten is zo’n apparaat misschien niet eens zo’n gek idee. En, zeg nou eerlijk, hoe vaak heeft u niet gezegd dat u het televisiescherm wel af zou willen likken tijdens al die overheerlijke kookprogramma’s?

Je kunt de gerechten voor TTTV natuurlijk variëren tot in het oneindige. Heeft u zin om bij de Bosjesmannen in Botswana een vorkje gebakken muis mee te prikken? Zo gepiept. Het is voor Blond misschien wel een fantastische manier om van die vervloekte Maggie-verslaving af te komen. Ik laat haar die zoute troep natuurlijk nooit op It’s My Sony spuiten. Weet je wat? Ik ga gelijk Homei Miyashita bellen.

JAAP VAN DEURZEN