Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

M & M

feb 13, 2022

‘Ja hoor, de linkse woke-beweging heeft het weer eens helemaal voor elkaar en verziekt alles wat leuk en fuckable is op deze aarde,’ blèrt de rechts-nationalistische presentator van Fox-News, Tucker Carlson. Tijdens een debatprogramma op de Amerikaanse televisie windt de anchor zich op over het nieuwe uiterlijk van Miss Green. Het groen gekleurde M&M-reclamepoppetje zou volgens hem haar sexy uitstraling hebben verloren. Haar ondeugende laarsjes met hoge hakken zijn verdwenen. Ze sluipt nu rond op een paar platte, seksloze sneakers. U leest het goed, dit stukje gaat over ‘sexy’ chocoladesnoepjes. Terwijl kou kleumende kadetten in de loopgraven van Oekraïne wachten op Armageddon wordt er achtduizend kilometer verderop verhit gediscussieerd over het uiterlijk van chocoladepinda-poppetjes. 

Mars Incorporated heeft het namelijk in zijn malle hoofd gehaald om de M&M-reclamefiguurtjes in een nieuw jasje te hijsen. De remake maakt deel uit van een ‘wereldwijd engagement om een omgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt,’ meldt de snoepgigant die jaarlijks ook miljarden Mars-repen produceert.

Blijkbaar zijn er afkeurende signalen binnengekomen uit de M&M-knabbelgemeente. Die zou zich niet meer senang voelen met de oude outfit van de M&M’s, die begin jaren zestig zijn vernoemd naar de uitvinders Forrest Mars & Bruce Murrie. Met name de aankleding van Miss Green is de moraalridders in het verkeerde keelgat geschoten. Ze werd ooit op antropomorfische wijze voorzien van vlezige lippen, zaad-vragende ogen en lange oogwimpers, en ging gekleed in kniehoge laarsjes met hakken. De orthopedisch verantwoorde sneakers zien er inderdaad een stuk saaier uit. Maar ja: ‘Die passen wel meer in de dynamische, progressieve wereld waarin we nu leven,’ laat Mars Incorporated weten. ‘Miss Green komt nu over als een zelfbewuste, moderne vrouw die van wanten weet en niet alleen bekend staat om haar laarzen.’  

‘Vaders van het Westen. Is dit de wereld die u uw zonen na wilt laten? Een wereld waarin de groene M&M niet langer het heerlijke sletje is van weleer?’ schrijft één of andere malloot in een online-reactie. ‘De groene M&M is haar ‘fuck me boots’ ontnomen, net als haar verleidelijke zachte vrouwelijkheid. Haar ogen kijken ons ook niet meer zo sexy aan,’ beweert een andere debiel, die ik graag een IQ-test zou willen afnemen. 

Waar gaat dit in vredesnaam over? De complotdenkers springen gelijk op de barricades. Mars Incorporated zou de aandacht af willen leiden van de beschuldigingen van kinderarbeid op de cacaoplantages in Afrika. Die aanklacht kreeg de Mars-groep al in 2015 voor de kiezen. Het bedrijf is een van de grootste cacao-inkopers ter wereld en heeft een miljardenomzet, die o.a. tot stand zou komen met behulp van kinderslavernij.

De fabrikant kreeg vier jaar de tijd om orde op zaken te stellen maar kondigde in 2019 aan dat het niet kon garanderen dat de chocoladeproducten vrij zijn van kinderarbeid. Het was simpelweg niet te controleren, beweerden de slimme snoepkonten. Ondanks ‘verwoede pogingen’ lukt het blijkbaar nog steeds niet. De ene na de andere deadline is al gemist.  

Sommige critici gaan daarom gelijk over op guerrillamethodes en komen met een verrassingsaanval. Natuurlijk weten de pindapeuzelaars heus wel dat M&M’s boordevol suiker zitten. Maar zijn ze zich er ook van bewust dat de rode M&M’s stijf staan van een kleurstof die wordt geproduceerd door gedroogde schildluizen, net als bij roze koeken? Haha!! Touché. Snoep smakelijk! Het gaat in dit geval om de beruchte, onooglijke dactylopius coccus, uit Zuid-Amerika, wie kent ze niet? Ze gaan schuil onder de deknaam E120. Laat u niet in de luren leggen, beste veganisten.

In zeldzame vlagen van suikerbehoefte at ik vroeger ook wel eens M&M’s. Die heetten toen nog Treets. Ik knalde dat gele zakje chocoladepinda’s in een mum van tijd door mijn strot. Een Mars-reep van 51 gram kostte destijds een kwartje. Tijdens het seizoen waarin de ‘groene haring’ werd gevangen moest ik kiezen tussen een ‘maatje’ of een Mars, nou, dan weet u het wel. Die zilte zaligheid kostte in de guldentijd ook een kwartje en is, qua prijs, inmiddels meer dan twintig keer over de kop gegaan.

Terug naar Tucker Carlson. Een twitteraar komt misschien wel met de meest verstandige opmerking in deze krankzinnige discussie: 

‘Zou Tucker eigenlijk wel weten dat het absoluut níet de bedoeling is om seks te hebben met een M&M??!’

JAAP VAN DEURZEN