Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

MACHT & MISÈRE

okt 30, 2022

Heeft u vorige week dat prachtige staaltje machtsvertoon nog meegekregen tijdens het Chinese partijcongres in de Grote Volkszaal in Peking? Heeft u gezien hoe Hu (spreek uit ‘Hoe’) Jintao letterlijk wordt gewipt? De oud-president zit al een tijdje als een kasplantje naast zijn opvolger Xi Jinping in het Chinese vak K. Opeens tillen twee mannen hem als een vedergewicht uit zijn stoel en verklappen hem dat hij de zaal moet verlaten. Maar de tegenstribbelende tachtiger wil helemaal niet weg.

‘Wat flik je me nou, Xi?’, lijkt Hu tegen de regerende potentaat te zeggen als hij na zijn machteloze protest naast hem staat. De almachtige Xi Jinping blijft rustig zitten en knijpt zijn ogen tot spleetjes. Hij glimlacht minzaam en zegt iets in de trant van: ‘Ophoepelen Hu. Ouwe loempia!’ 

Magistraal! 

Hu mag zich gaan melden voor bejaardenhoelahoep. Als hem dat tenminste wordt gegund, want Xi lijkt me geen watje. Die houdt wel van een potje Chinese watertortuur. Samen met zijn vrouw Peng Liyuan zit hij op de bank met een bak borrelnoten. Samen luisteren ze naar het gekmakende getik van neervallende waterdruppels op Hu’s hoofd. Pok, pok, pok. ‘Zet eens een plaatje op, Peng. Iets van jezelf’, zegt Xi tegen de populaire volkszangeres. Even later schalt haar versie van ‘Mijn Moederland’ door het vertrek. Xi geniet. In mijn oren klinkt haar gezang als een aanlopend wagenwiel. Dan toch maar liever watertortuur.

Soms droom ik ervan om deze frisse Chinese traditie ook in ons eigen vak K in de Tweede Kamer te introduceren. Op verzoek van de heer Baudet is de naam overigens omgedoopt tot vak R. (Reptielenbak) Ik kan niet wachten op zo’n plenair debat. Daarin beweert Mark Rutte voor de driehonderdste keer dat hij geen enkele actieve herinnering heeft aan gesjoemel met belastingtoeslagen, Groningse gasproblemen of welk ander akkefietje dan ook. Onze nationale Teflon Don glimlacht van oor tot oor. Totdat er twee potige Kamerbewaarders op hem aflopen. 

Dertig jaar geleden omschreef een Haagse krant kort en krachtig hun takenpakket: “Kamerbode zet vuilnis buiten en haalt de koningin naar binnen.’ Maar Trix zit natuurlijk al jaren te macrameeën in kasteel Drakensteyn, die komt niet meer. Vuilnis is er nog wel genoeg in vak R. Met een één twee drie in Godsnaam tillen de twee bodes de gillende Mark Rutte op en marcheren hem het pand uit. 

In de coulissen staat VVD-coryfee Edith Schippers dubbelgeklapt van het lachen in haar broek te plassen. Ze maakt een overwinningsteken en begint te juichen. De heren Wilders en Baudet starten een woeste kozakkendans en brullen om beurten: ‘Nashe zdoróvje.’ Kamer-rat Gideon van Meijeren snuffelt aan de dansschoenen van Thierry Baudet en begint te kotsen.

Pieter Omtzigt schreeuwt iets over ‘boontje en loontje’ en ‘functie elders’ en begint hartstochtelijk te huilen. Een paar meter verderop naar links verstoppen Jesse Klaver en Lilian Marijnissen zich onder de bankjes en kijken elkaar geschrokken aan. WTF? Gert-Jan Segers slaat de handen ineen en bidt verbeten tot zijn god en prevelt: ‘Armageddon!

In vak R. rent een duo kamerbewaarders op Sigrid Kaag en Hugo de Jonge af. Die zien de bui al hangen en schreeuwen in koor: ‘Sodemieter op! We hebben jullie door!’ Het ‘Kaagbeest’ klimt op tafel en ontbloot brommend haar tanden en zwaait met haar handtas. Ze staat klaar om een flinke lel uit te delen. Woppie Hoekstra springt fluks in de kickboks-houding. 

Opeens slaan de deuren van de Tweede Kamerzaal open. De gevallen voorzitter Kadija Arib staat triomfantelijk bovenaan de trap. Naast haar springt oud PvdA-kopstuk Lilian Ploumen plotseling uit het niets tevoorschijn. Ta-da!! Schaterlachend spreiden beiden hun armen en gillen simultaan: ‘We are back!’ De Limburgse tuinkabouter staat te stuiteren van opwinding. De linkse Messias en Arib zijn als feniksen uit hun as herrezen. In het PvdA-vak is een mager applausje te horen. ‘We nemen deze hele ballenbak over!’ brult Little Lil. Ze tilt een doos van de grond en zegt op mildere toon: ‘Iemand een stukje vlaai? Ik heb ook slagroom bij me.’ Ergens klinkt een snerpende gil.

Druipend van het zweet word ik wakker naast Blond. ‘Wat lig je nou te raaskallen over reptielen, idioot’ het is zeven uur in de ochtend! Ik schrik me rot,’ klaagt ze slaapdronken. ‘Zet jij koffie?’ 

JAAP VAN DEURZEN

Ta-da de donatieknop! Met hartelijke dank voor de bijdragen van de afgelopen weken. Ik vind dat zo aardig!!

NL80 BUNQ 2074 4964 00 of: Klik dan hier!