Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

ME & TOO

mrt 12, 2023

De aanval is de beste verdediging! Die uitdrukking heb ik altijd in mijn oren geknoopt. Met de ranzige rel rond Studio Sport in mijn achterhoofd besluit ik om gelijk maar mijn eigen zonden op te biechten. Ik ga open kaart spelen en schoon schip maken. Ga even zitten. Komt ie. In 1991 heb ik in een onbesuisde bui op de redactie van RTL Nieuws tegen een jonge vrouw gezegd dat ze een ‘heel pittig jurkje’ aanhad. Het woord ‘sexy ‘kreeg ik niet over mijn lippen, bang als ik was voor mijn eigen liederlijkheid. Het décolleté in het goedgevulde zomerjurkje liep tot net boven haar navel. Uit de ravijndiepe spleet steeg een zoetige parfumlucht op. ‘Oh, wat lief om te zeggen,’ zei ze blij blozend. Daarna gingen we over tot de orde van de dag. Ik zit in bad en denk terug aan die grimmige episode uit mijn leven. Het zweet breekt me uit. Ben ik te ver gegaan? Het compliment floepte er écht spontaan uit. Sorry! Mea culp! Mihi ignosce!! Undskyld!  Verzeihung! Scusa! Excusez-moi.

‘Hé, Van Deurzen, zit jij de boel nou in de maling te nemen? Ben jij de vrouwen, die jarenlang zijn belaagd door een stelletje viespeuken, belachelijk aan het maken?’ vraag ik mezelf. ‘Nee, natuurlijk niet!’ zeg ik tegen mijn spiegelbeeld. Mannen moeten hun fikken thuis houden. Basta!’ Als een gevierd sportpresentator een trits schaatsdeernen aan zijn roede rijgt, is dat prima, zolang alle partijen het er maar over eens zijn. Leve de lol. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen! 

Toch bekruipt me soms het gevoel dat we af en toe een beetje doorschieten. Oei! Ik ben niet de enige. Ik moet bijvoorbeeld denken aan het satirische filmpje *‘Nieuw Zeer’ waarin acteur Pierre Bokma in een korte glansrol directeur Willem speelt. Als zijn twee vrouwelijke collega’s binnenkomen zegt hij: ‘Goeiemorgen Anja. Leuk truitje.’ Er valt een dodelijke stilte, waarna Anja dreigend zegt: ‘Wát zei jij?’ Dan ontvouwt zich een absurd spektakel waarin Willems ‘grensoverschrijdende gedrag’ over dat tuttige truitje aan de kaak wordt gesteld. De sketch eindigt als de uitzinnig gillende directeur door twee zwarte beveiligers wordt weggevoerd. Meesterlijk! Natuurlijk gaat dit totaal over de kop, maar het filmpje schetst wel een bepaald sentiment in onze samenleving. 

Ik weet het, ik begeef me nu op heel glad ijs. Het is misschien makkelijk oordelen vanuit mijn masculiene toren. Denk even aan wielerpresentatrice Marijn de Vries, die regelmatig zes uur lang in een auto naast een Bokito zit, die aan het pochen is over het aantal wijven dat hij heeft geneukt. “Welke wijven hij nog wíl neuken. En welke wijven er voor hem in de rij staan,’ schrijft Marijn dit weekend verontwaardigd in NRC Handelsblad. Als ze na een aantal waarschuwingen de voorvallen meldt aan de hoofdredactie gebeurt er niks. Ze wordt daarna wel als een paria behandeld.

Een stagiaire op de redactie van Studio Sport wordt besprongen door de ideale schoonzoon Tom Egbers. Zijn boze echtgenote Janke, komt vervolgens verhaal halen. Het meisje biecht de affaire op. De boot is aan en Egbers treitert uit pure nijd de jonge vrouw weg, want dat is vanuit zijn machtspositie erg makkelijk. De hoofdredactie zit erbij en kijkt ernaar en doet geen moer. Dat is natuurlijk geen kattenpis. Tommie, de blonde krullenjongen zegt spijt te hebben van zijn handelwijze. Tja, beetje laat.

Ik besluit om de kwestie aan huisorakel Blond voor te leggen en vraag haar wat zij er van vindt. Ze kijkt me verbouwereerd aan, trekt de wenkbrauwen bozig op en zegt: ‘Doe jij eens effe normaal!’ O jee, dit wordt weer een gevalletje zonder eten naar bed. ‘Weet jij hoeveel keer ik in mijn leven in m’n borsten en billen ben geknepen? Dat is niet meer te tellen. Als zo’n flapdrol dat deed kreeg ie gelijk een klap voor zijn kanis! Bam, wegwezen gannef! Nee, ik heb daar helemaal niks aan overgehouden. Ik ga er dertig jaar later ook niet over zitten zeiken. Kom op zeg.’ Het is het aloude liedje, zoveel vrouwen, zoveel meningen. Toch zullen veel sportliefhebbers voortaan met gemengde gevoelens naar het populaire programma Andere Tijden Sport kijken. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

JAAP VAN DEURZEN

* https://www.youtube.com/watch?v=akS4uZ02eQ0