Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

MEAU & Mop

dec 5, 2021

Ik zou een moord doen zodat ik je woorden vergat
Want dat klote gevoel dat toen is ontstaan
Dat gaat nooit meer weg en dat heb jij gedaan!’

Pats! Boem! Daar moet je ‘t mee doen! Zoiets moet mijn lieve stadgenoot MEAU (hoofdletters graag) gedacht hebben toen ze haar schitterende lied: ‘Dat heb jij gedaan’ schreef. Het is een muzikale afrekening met een oude liefde. Het nummer is inmiddels uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong. Haar liedjes en die ó zo ‘kwetsbare’ stem kruipen elke keer weer onder mijn huid. 

Je hebt me beschadigd
Met de pijn van je verzopen daden

En zo heb je me achter gelaten
Lijkt wel ziek heb je dat in de gaten?

MEAU’s carrière gaat opeens als de brandweer. Mijn voorspelling komt uit. We schrijven eind juli 2016. Locatie: het Trekpad in de Loosdrechtse Plassen, een smalle strook veen met aan weerszijden water. ‘Rooie Ron’ heeft er ooit een stukje land gekocht en organiseert er feestjes want dat is zijn lust en zijn leven. Op het met gras begroeide ‘postzegeltje’ staat een bont gezelschap dorstige mannen en vrouwen. Ze hebben levers van vloeibaar rubber. Ik ben met mijn gitaar de pauzeclown. Kampvuurtje, biertje, grill-worstje, en ja hoor, daar zijn ze weer: The Drunken Sailor, The Wild Rover, en de King of the Road. Ik word gedoogd, iedereen lult sowieso dwars door mijn gekweel heen, en zo hoort het ook. Dit is een Ierse kroeg op een smalle veendijk.

Enter: Weesper mop Meau! (Nog geen hoofdletters) Opeens is ze daar, zestien jaar. Ze heeft haar gitaar bij zich en wil graag een paar liedjes spelen, of ik haar wil begeleiden? Jazeker! Ze haalt adem en begint te zingen. Het hele gezelschap valt opeens stil. Geloof me, dat wil wat zeggen met tien kratten bier binnen handbereik. Haar stem is kraakhelder en ietwat timide. Mijn mond valt open. MEAU (Hoofdletters) dwingt tot luisteren. Haar stem fietst zo mijn hart in.  Ze speelt liever piano dan gitaar. Elke keer als ze een akkoord niet kent, slaat ze met haar hand ritmisch op de klankkast.

Ik begeleid haar zo goed en zo kwaad als ik kan op mijn gitaar. Alles klopt en ik voorspel haar ter plekke een gouden toekomst. Om de beurt spelen MEAU en ik een nummer. Mijn rauwe kroeggekrijs staat in schril contrast met haar ingetogen songs, waaronder ook degene die ze zelf heeft geschreven. 

Mij zie je niet meer rennen ik ben beter dan dat
Kijk waar ik stond ik liet alles open
Maar nu heb ik het voorgoed afgesloten
Maar nu heb ik het voorgoed afgesloten

De pijn is ontdooid, ik voel me sterker dan ooit

Waarom zijn we toch altijd zo geobsedeerd door het liefdesverdriet van anderen? Het is zo’n dankbaar onderwerp voor kunstenaars, en zéker voor liedjesschrijvers. Denk bijvoorbeeld even aan Adele’s tranentrekker Someone Like You. De hit sneed wereldwijd diep in de gebroken harten van lotgenoten. Het lied hielp ze wellicht bij het begrijpen en verwerken van hun eigen verlies. Misschien spiegelen we onszelf wel aan het leed van anderen om ervan te leren. Tijdens liefdesverdriet kom je nu eenmaal in een soort emotionele achtbaan terecht. Ik weet er alles van want ook ik stond twee keer met mijn kleren in vuilniszakjes voor de deur van Blond. ‘Toedeloe gannef, wieberen’, commandeerde ze destijds snoeihard in Rotterdam en knalde de deur dicht. Pas dertig jaar later zag het wicht het licht en ontdekte ze de romanticus in mij. 

Ik vraag MEAU’s vader Eric tijdens een pauze om de hand van zijn dochter. Hij kijkt me aan alsof hij het in Diemen hoort donderen. Blond schudt meewarig het hoofd, zij is gewend aan mijn mentale stoornis. Ik heb Norah Jones, Melody Gardot en Adele ooit hetzelfde gevraagd. Het waren allemaal vrouwen die me raakten met hun muziek. Maar ook zij gaven geen sjoege. Natuurlijk ben ik blij met Blond, maar die zíngt niet, dat is net een gillende keukenmeid. Ze heeft het liefst dat ík ook een toontje lager zing en vooral geen onbezonnen huwelijksaanzoeken doe aan pubers. MEAU is inmiddels geen puber meer, maar een prachtige, volwassen vrouw. Ik heb er weer een muziekverslaving bij. MEAU!: DAT HEB JÍJ́ GEDAAN!

JAAP VAN DEURZEN

Foto Jaap: Esther Bekker, Dé Mannenfotograaf