Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Notulen & Niks

apr 28, 2021

Hoezee! Hijs blonde Sigi op tafel en laat haar dansen op het geroffel van twintig darbuka’s. Laat haar tong krullen rond klanken als: ululululululuululululululu. D66 boegbeeld Sigrid Kaag lijkt uitgeroepen tot de Jeanne d’Arc van onze democratie! Tenminste als ik de politieke commentatoren moet geloven, die vinden dat ze redelijk wegkomt uit notulen-gate. Alle Pietertjes Omtzigt en andere parlementaire terriërs mogen, wat haar betreft, het kabinet blijven bestoken met lastige vragen. De eindeloze verhoren van haar klungelende D66 partijgenoten door Renske en Pieter maken haar de pis niet lauw. ‘Het is immers in een democratie een gezond teken dat er fel wordt gedebatteerd, ook door leden van de coalitiefracties,’ zegt ze. Hulde!

Is er dan toch nog hoop? Is Sigi dat solerende, schitterende sterretje aan het politieke firmament? Of sla ik door en is een onschuldige politicus per definitie een contradictio in terminis? Ik ben bang van wel. “Kaag zat er natuurlijk wél bij,” zegt Renske Leijten, Ook zij zag hoe de kliek om haar heen vooral bezig was met zichzelf en met de beeldvorming in de media. De slachtoffers van de toeslagenaffaire waren collateral damage.

Die geblondeerde tafelspringer verzuimde natuurlijk om haar boos tsjilpende Koolmeesje de bek te snoeren. Die kalende krullenbol bleef maar door dreinen en zeggen dat de parlementaire pestkoppen niet meehielpen aan een oplossing voor de problemen. Zijn charismatische collega ‘Snelle Menno’ zat er ook al zo mee in zijn maag, jengelde hij. Maar Menno had daar natuurlijk tegen moeten kunnen. Hij wist hoe schandalig de zaken waren aangepakt. Hij moest met een oplossing komen, daar was hij voor ingehuurd. Je verwacht dan geen nat vloeitje op zo’n ‘brisant’ dossier.

Ik had van Sigi iets verwacht in de trant van: “Nee, Woutertje en Mennootje zo zijn wij niet getrouwd, jochies. Jullie mogen een weeklang in je sop gaan gaarkoken in Niger. Wegwezen, boek maar een paar tickets, businessclass, dat wel, we zijn geen onmensen! Als je terugkomt ga je als de sodemieter aan de slag om de zaak op te lossen en wel rapido, schnell, vite, hurtig, quick, rapidamento, sarie!” Want Sigi is een talenwonder. Maar ze zweeg in alle talen.

Natuurlijk hadden mijn RTL-collega’s gelijk toen ze de kabinetsnotulen lieten lekken. Pieter pesten is uit den boze. ‘Snelle Menno’ mocht van de bevlogen CDA’er de top van zijn belastingambtenaren wel degelijk onder de bus werpen. De slachtoffers van de toeslagenaffaire lagen daar allang vermalen onder de wielen. Wanneer je als, goed betaalde ambtelijke bobo, duizenden mensen kunt ruïneren, mag de bus er zelfs in zijn achteruit nóg wel een keertje overheen rollen.

Pieter Omtzigt bleef geduldig proberen de informatie in een helder overzicht boven tafel te krijgen. Ik had allang een Kalasjnikov leeg gerateld. Maar Pieter smeekte: “Wat doe ik hier dan!!?” Hij was een roepende in de woestijn. Menno ging snel op de rem staan en gaf, uit piëteit met zijn ambtenaren, de informatie niet vrij. Ook zijn opvolgers verroerden geen vin. Blonde Sigrid zat erbij en keek ernaar, maar zei wel: ‘handjes af van Renske en Pieter,’ die geven we haar.

De keiharde complottheorie over corrupte politici die de Tweede Kamer willens en wetens informatie onthielden bleek achteraf wel een beetje een zacht ei. Veel opmerkingen in de notulen had ik al gehoord en Pieter Omtzigt waarschijnlijk ook. Het duo Farizeërs, Hugo de Jonge en Woppert Hoekstra, probeerden hem nog te sensibiliseren, daar was ie weer. Maar Pieter had al een rode waas voor zijn ogen gekregen. De stakker zit nu overspannen thuis. Huug en Woppie hebben hun werk feilloos gedaan. Ik vraag me af hoe Pieter Omtzigt zijn partijgenoten ooit nog in de ogen kan kijken. 

Maar misschien ben ik veel te naïef. Want, boeren, burgers, buitenlui, dit gaat over politiek. En politici gaan over lijken, lees Niccolò Machiavelli’s meesterwerk De Vorst er nog maar eens op na. (Ja, ja, ik ken mijn klassiekers!) Nieuwe verkiezingen kunnen we na deze notulen wel op ons buik schrijven, hoe hard de oppositie ook roept. Dit wordt waarschijnlijk de zoveelste flauwe scheet van Rotte-3. Daarna gaan we allemaal weer vrolijk verder formeren. Jammer. Ik stop met mijn gezever over politici, ik ben ze zat!

JAAP VAN DEURZEN