Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Penis & Nijd

okt 31, 2021

Sorry dames, dit wordt het tweede ‘lullige’ stukje uit mijn schrijverscarrière. U mag hier afhaken. Als u moeder bent van een jonge zoon raad ik u aan om nog even te blijven hangen. Dit opstel gaat namelijk over penisschade door ritssluitingen. Het is hét trauma van onhandige jongens en mannen. Elke vent heeft ooit in zijn leven wel eens zo’n pijnlijk ’piemel-tussen-de-rits-momentje’ meegemaakt. Ik had er als jongetje ongeveer een abonnement op. Het aantal keren dat ik met een geblesseerd ‘Pietermannetje’ radeloos heb staan dansen, is niet te tellen. Ik zie mezelf nog gillend de woonkamer inrennen met mijn ‘kolibrietje’ in de rits.   

“Daar gaan we weer”, zie ik mijn moeder denken; zij moest mijn ‘pielemuis’ bevrijden. Wat haatte ik dat mens als ze met die grote jat mijn ‘fluitje’ met geweld uit de rits rukte, geïrriteerd als ze was over zoveel hardleersheid. Het was een heel gedoe, want soms leek het alsof een snoek zich met alle 700 tandjes in mijn ‘wormpje’ had vastgebeten. Ik hoor nog de orgiastische kreet die ik slaakte toen het haar eindelijk lukte om mijn ‘potloodje’ te bevrijden. Pff, deze stukjes worden er niet beter op, hè?

Denk voor het beeld ook even aan het fameuze fragment uit de film Turks Fruit. Kunstenaar ‘Eric Vonk’, (Rutger Hauer), krijgt een lift van ‘Olga’. (Monique van de Ven) Als de twee elkaar zien slaat de vonk gelijk over en gaan ze in de auto subiet van bil. Na gedane zaken trekt Eric zijn rits omhoog en zijn ‘derde beentje’ raakt in de rits bekneld. Tijdens zijn wilde pogingen om zijn ‘piemel’ los te krijgen knalt het hitsige stel tegen een boom op. Dubbele pech.

De ritssluiting. Het vervloekte martelwerktuig hebben we te danken aan de Amerikaanse Zweed Otto Frederick Gideon Sundbeck, die in 1917 de ultieme rits in elkaar flanst. In 1937 wint hij de ‘Slag om de Gulp’, het gehannes met knoopjes is geschiedenis. In herenbroeken zit een zipper. Basta!

Tijd voor drama! Een week geleden word ik door Blond gesommeerd om een kilo goudrenetten te kopen. Ze heeft zin in zoet en zál een appeltaart bakken. Gehaast hijs ik me in mijn spijkerbroek en trek de rits ietwat wild omhoog. U raadt het al. Het voelt weer alsof een fret in de ‘frikandel’ heeft gebeten. Een genitale verwonding ligt op de loer. Het is een schrale troost, maar ik ben niet de enige.

De Amerikaanse uroloog Herman Singh Bagga van de Universiteit van Californië onderzocht het fenomeen. Hij ontdekte dat er in een periode van 8 jaar 17.616 Amerikanen met rits-gerelateerde ongelukken in het ziekenhuis zijn beland. De ritssluiting is de grootste veroorzaker van penisschade; op afstand gevolgd door de ellende die ontstaat als jonge jongetjes bij het plassen hun ‘edele deeltje’ op de rand van de pot leggen en de wc-bril naar beneden klapt. Au! Doorgaans zijn de mannelijke rits-slachtoffers onder de 18 jaar. Blijkbaar leren we pas op latere leeftijd hoe we veilig moeten zippen

Alleen is mij dat nu even niet gelukt. Daar sta ik. Ik vertik het om hulp te vragen. Ofwel gilt Blond het uit van het lachen, of ze gaat onderuit bij het zien van mijn beknelde ‘sergeant-majoor’. Ik zit zwaar in de rits-rats. Met driftige klapjes slaat ze beneden het deeg tegen de randen van de springvorm. Het is een subtiel teken dat haast is geboden, die appels zijn dringend nodig. Zwaar zwetend begin ik aan ‘operatie voorhuid’. Jaren geleden depte mijn ma bij extreme beknelling mijn ‘zwengeltje’ nog wel eens met plantaardige olie. ‘Sannie’ gleed dan op een gegeven moment genadig tussen de bijtende tandjes uit. Maar wie heeft er in vredesnaam een fles slaolie in zijn slaapkamer staan? Ik besluit om de commando-techniek toe te passen. “Grote jongen zijn,’ mompel ik tegen mezelf. Met een helse ruk ga ik over tot mijn eigen besnijdenis. 

“Zo, jij nam even de tijd,” zegt Blond geïrriteerd als ik half gecastreerd beneden kom. Ze heeft een veeg meel in haar gezicht. Ik wil haar ter plekke met de deegrol mishandelen, maar ik houd me in. Waar lulde Freud nou eigenlijk over toen hij het had over ‘penisnijd’ bij puberende meisjes? Meiden, tel je zegeningen, wees blij!

JAAP VAN DEURZEN