Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Roddelen en klikken op het werk

mei 10, 2020

Het wordt misschien niet ieders hobby, maar thuiswerken heeft wel degelijk voordelen. Het verlost je in ieder geval van het groepje farizeeërs dat op de werkvloer loopt te klikken en te roddelen. Pardon? Zet je schrap. Maar liefst 19 procent van de werkenden heeft wel eens fouten van collega’s verlinkt aan hun baas. Dat is bijna één op de vijf! Die komt wel even binnen, hè?!! 

Eén en ander zou blijken uit een representatief onderzoek van Panelwizard, mijn vaste leverancier van bijzondere weetjes. Het thema van de enquête is deze keer: ‘solidariteit en collegialiteit op de werkvloer.’ Nou, die zijn dus ver te zoeken. Dertig procent van de ondervraagden is wel eens bewust gekleineerd of voor schut gezet door collega’s. Bijna een derde vindt dat er in hun organisatie ook buitensporig veel wordt geroddeld.

Ik roddel zelf nooit. Ik kijk wel uit met al dat tuig om me heen, voor je het weet krijg je een slechte naam. Maar als we de cijfers mogen geloven zijn we omringd door een stelletje smerige NSB’ers. Kijk dus snel even om je heen. Maar nogmaals, geen kwaad woord van mij.

Misschien alleen over die bolle krullenkop daar, met die enorme ‘longen’ en die zweetringen ter grootte van de Jaap Edenbaan onder haar armen. Die zit altijd iedereen te begluren. Dat is me er één, hoor! Die knijpt de katjes in het donker. Ze meurt ook als een malle! Het lijkt wel of er rottende ratjes onder haar bureau liggen. Blijf alsjeblieft uit de buurt van dat mormel, want díe kan roddelen! Daar moet je ook niks vertrouwelijks tegen zeggen, want die rent gelijk met die bolle hol naar de manager.

Die vetklep probeert elke dag een wit voetje te halen bij ‘cheffie’. Dat is ook zo’n grafhond. Die wil niets liever dan baasje spelen, walgelijke man. Dat is er zo één die naar boven likt en naar beneden trapt, ken je die types? Hij schijnt ook zijn handjes niet thuis te kunnen houden, heb ik van horen zeggen, hoor. Altijd eventjes geil over de blote schoudertjes van de dames wrijven en dan met zo’n schalks knipoogje vragen of ze samen even naar het kopieerhok zullen gaan. Heb je hem door? Je kent dat stille hok achter in de gang toch wel? Geloof me, dat is net Sodom en Gomorrah!

Volgens zeventien procent van de ondervraagden gaat het gepest en getreiter soms zo ver dat er sprake is van een angstcultuur binnen de organisatie. Bij sommigen loopt de dunne tussen hun benen als ze naar het werk moeten. Vooral Noord-Hollanders, Limburgers en Drentenaren gaan met knikkende knieën naar het baasje. 

Opvallend genoeg zijn de slachtoffers vaker vrouwen (34 procent) dan mannen (27 procent) Maar het gekke is dat de ondervraagden wel ruiterlijk toegeven volop persoonlijke geheimen met andere collega’s te delen. (Vrouwen 65 procent-mannen 53 procent) Dan ben je toch ook niet goed snik?  Dat is vragen om ellende, want niemand houdt zijn bek. Alle informatie ligt zo op het bureau van de baas en dan mag jij op komen draven.

Natuurlijk zijn er experts die zich hebben gebogen over het fenomeen: roddel. Waarom doen we het eigenlijk? Vaak blijkt het niet eens de bedoeling te zijn om kwaad over een ander te spreken. We doen het omdat we bang zijn om de betrokken persoon zelf aan te spreken op zijn of haar storende gedrag. Het zal wel, maar gezelliger wordt het er niet op. Maar toch, stiekem, vinden we het misschien ook wel weer leuk om te roddelen. 

Want, even terugkomend op die dikke dromedaris, jullie raden nooit met wie die het doet…. 

Jaap van Deurzen