Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Slakken & Slijm

dec 19, 2021

“Jij kunt wel een crèmepje met slakkenslijm gebruiken, Japie,’ zegt hij en geeft me een knipoog. Ik kom net uit een sauna-cabine waarin ik 15 minuten lang heb liggen koken bij een temperatuur van negentig graden. Mijn kop is zo rood als een kroot. Ik ontmoet Marc Dreesde aan de bar van de gezellige wellness-club. ‘Slakkenslijm, hoe verzin je het?’ stotter ik verschrikt en moet even slikken. Ik heb net spiegeleieren besteld en bestel ze gelijk weer af. Ik krijg die dooiers niet meer door mijn strot.  

Marc produceert en verkoopt allerlei crèmes voor de huid waar slakkenslijm-extract in zit. ‘Ik zal je straks een paar potjes Miracle Escargot Crème meegeven. Die zalf moet jij maar eens proberen. Daar knapt jouw huidje enorm van op, gladde glibber, je weet straks niet wat je ziet.’ Ik vraag me af wat er mis is met zijn gezichtsvermogen. Mijn pokdalige vel, vol pigmentvlekken en littekentjes, lijkt op een maanlandschap. Decennialang drankmisbruik heeft de huid geen goed gedaan. Op mijn paarse korenwijn-kokkert is een delta van meanderende bloedvaatjes te zien. Een legertje dermatologen en plastisch chirurgen zou daar manjaren werk aan hebben om dat weer op te lappen. Ik moet er niet aan denken. What you see is what you get. Maar Marc ziet wel brood in mijn vergane glorie en laat een tasje met allerlei crèmes achter.  

Ik probeer me zo’n gesprek in huize Dreesde voor te stellen. Marc: “Hallo schat, ik ga iets nieuws doen. Ik ga crèmes maken waar slakkenslijm in zit.’ Verwachtingsvol kijkt hij zijn vrouw aan. Ofwel tovert ze nu een gelukzalige glimlach op haar gezicht en zegt iets in de trant van: “Jij hitsige boender van me, ik heb je door, ik ga snel iets luchtigs aantrekken.” Of ze download ter plekke de scheidingspapieren en gebiedt hem bij het kruisje te tekenen en schreeuwt. ‘Vuile, vieze glibberkont!’ 

Slakken-mucus wordt geproduceerd door landslakken die het slijm gebruiken als smeermiddel als ze op pad ‘glijden’. Het dient ook als een soort secondenlijm om aan oppervlakten te blijven kleven. De slijmerige substantie beschermt tegen allerlei ziektes en de slak kan er zelfs zijn schelp en huid mee repareren. De Griek Hippocrates, de capo di capi aller medicijnmannen, gebruikte het spul om er een ontstoken huid mee te behandelen. In de twintigste eeuw zag ook de Spaanse oncoloog Rafael Iglesias de potentie van slakkenslijm in.   

* ‘Iglesias paste stralingstherapie toe op slakken om kankercellen te doden. De weekdiertjes begonnen tijdens het proces slijm af te scheiden. Hij merkte dat de door bestraling beschadigde plekken op de slakkenhuid snel begonnen te genezen. Toen de arts het slijm op mensen smeerde zag hij dat het spul ook hún huid herstelde. Eureka! Volgens wetenschappers hangt er rond het fenomeen slakkenslijm een mystieke sluier. We weten er nog steeds niet alles van, onderzoek is gaande. De producten met slakkenslijm-extractie worden intussen wél als magische wondermiddelen verkocht.   

Voor de zekerheid sla ik mijn onvolprezen naslagwerk: ‘Tips van Oma‘ erop na. De oude bes windt er geen doekjes om: ‘Men moet vroeg beginnen met de verzorging van de gezichtshuid en het vertragen van rimpelvorming. Niet als gewoonte het voorhoofd fronsen e.d. Dagelijks lichte massage is goed.’ Mocht je huid er daarna nog uitzien als een natte krant kun je het volgende doen: ‘Boter, bij voorkeur ongezouten en vers, kan als reinigingsmiddel zeer dun op de gezichtshuid gewreven worden. Enkele minuten laten zitten en dan met een doekje verwijderen.’ Daar komt geen slak bij kijken. Hoe simpel kan het leven zijn?

Als een verknipte kampbeul besluit ik om een medisch experiment uit te voeren met Blond. ‘Hier, een cadeautje!’ lieg ik vals bij thuiskomst en wacht haar verontwaardigde gegil af: ‘Wahhhh, slakkenslijm, smeerlap, brrr!!?’ Wie schetst mijn verbazing als ze zegt: “Wat leuk, slakkenslijm! Dat gebruikte mijn moeder ook altijd.’ Gelijk zit ze tot aan haar ellenbogen in de pot Miracle Escargot Crème. Haar mooie gezicht zit onder de slakkenslijm-smurrie en ze ziet eruit als Klukkluk 2.0**. “Joh, die crème trekt er heel snel in. Dat is zó lekker en hartstikke goed voor mijn huid!’ Ze schenkt een kelk vol en roept me uit tot dé ultieme slijmbal van de dag.

JAAP VAN DEURZEN

* wikipedia

** Klukkluk, indiaan, beste vriend van Pipo.

 www.miracleescargotcreme.nl