Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

TAAL & VERRUWING

jan 15, 2023

Wwweady?, vraagt Blond me aan tafel als ik klaar ben met het aflikken van mijn bordje. Ze spreekt het woord tergend langzaam uit. Precies zoals we het hoorden tijdens de Olympische Spelen in China in 2020. Elke keer voordat het startschot valt bij het hardlopen roept iemand: ‘Wwweady?’ Een Chinees krijgt die rollende ‘r’ van ready met geen mogelijkheid over zijn lippen. Ik heb weinig van het hardlopen gezien. Elke keer lig ik te rollen van het lachen, want ik vind dat zó geestig. Waarom weet ik ook niet. Tot vervelens toe herhaal ik de kreet. Ik besmet Blond er ook mee en die is daarna niet meer te stoppen. Soms kijken mensen ons vreemd aan als we met volle boodschappentassen naar de auto lopen en tegen elkaar roepen: ‘Wwweady?  

Ons spraakvermogen is er, onder de rook van Amsterdam, sowieso niet op vooruit gegaan. Van de week zeg ik geïrriteerd tegen haar: ‘Ga nou niet zo zitten zeurknippen, joh!’ Waarop zij doodserieus zegt: ‘Ik knip niet zeur!’ Ik knik begrijpend en ga over tot de orde van de dag. We hebben een geheel eigen variant verzonnen van George Orwells’ newspeak, uit zijn dystopische roman 1984.  Blond: ‘Jaap, luister eens, als ik met die man ga praten wil ik natuurlijk wel goed beslagen uit het ijs komen.’ Ik antwoord: “Dat komt allemaal goed meisje, het wordt zeker een kroon op jouw vuurpijl.’ Ze kijkt me aan en aait me over mijn rug, zoals je doet met een seniele teckel. We lijden al haspelend aan een constante kortsluiting in onze hersenpan. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat we in een dwangbuis het pand uit worden gedragen. ‘Wwweady?’ zal de broeder van het busje semi-lollig roepen. Niemand zal er een traan om laten. Bij de buren gaat het sowieso het ene oog in en het andere oog uit. Grapje! 

Ik houd van talen. Ik vind het Italiaans het mooist als erin wordt gescholden. Che cazzo dici? Pezzo di merda! Porca madonna. Wist u dat het in Nieuw-Zeeland geld oplevert als je vloekt in het parlement? Neem de rel rond premier Jacinda Ardern. Een paar weken geleden staat ze tegenover oppositieleider David Seymour. Die vraagt haar om een voorbeeld te noemen van een fout die ze in het verleden heeft moeten toegeven. Met tegenzin geeft Ardern antwoord en gaat geïrriteerd zitten en zegt dan voor een toevallig openstaande microfoon: ‘Arrogant prick’ (Arrogante lul) 

Tenenkrommend maakt ze later haar excuses en krijgt vervolgens een lumineus idee. Ze print het verslag van het debat en zet haar handtekening eronder. Seymour doet niet lullig en tekent ook. Bij opbod wordt het script verkocht aan een kiwi-Pipo die er jubelend 60.000 euro voor neertelt. Het geld wordt geschonken aan een project voor prostaatkankeronderzoek. 

Dat systeem zou ik graag invoeren in onze Tweede Kamer. Want taalverruwing is in ons parlement ook steeds meer een ‘dingetje’ aan het worden. De Bond tegen het Vloeken heeft er handenvol werk aan. Zoals die keer dat Mark Rutte zijn kopje omstoot en roept: ‘O godver, jeetje. Sorry, mijn koffie’. Ik vind dat persoonlijk nog acceptabel. Ook zijn kreet: ‘Dan pleur je toch op!’ tegen Turken die te kennen geven geen binding te hebben met onze polder, kan ik wel pruimen. Maar Geert Wilders’ uitval tegen wijlen minister Ella Vogelaar, die hij ‘knettergek’ noemt, gaat veel mensen te ver.

In de Tweede Kamer neemt de taalverruwing soms ernstige vormen aan. Kamerleden maken elkaar om de haverkap uit voor rotte vis. Ik vind het prima! Ga vooral zo door! We gaan er namelijk met terugwerkende kracht een verdienmodel van maken. Voor je het weet zijn we in een mum van tijd van onze staatsschuld af. Neem bijvoorbeeld die opmerking van de heer Baudet, die in bedekte termen Sigrid Kaag voor spion uitscheldt. Schitterend, zo’n uitspraak is zeker tien mille waard. Als Woppie Hoekstra vervolgens Thierry een cryptofascist noemt, boort hij geheid een goudmijn aan. Dat wordt sowieso een collectors item. Laat die parlementariërs maar lekker vloeken. Als ze daarna maar gelijk die printers laten ratelen en de papieren ondertekenen. Er zullen altijd maniakken zijn die voor zo’n mooi ingelijst plenair verslag een vermogen overhebben. U voelt hem aankomen, hè? Dit stukje is weer wwweady! 

JAAP VAN DEURZEN