Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Vikingen & DNA

nov 15, 2020

Mannen, niet schrikken! Ik ga een fragment uit de Netflix-serie Vikings beschrijven. Daarin pakt de beeldschone schildmaagd Lagertha het scrotum beet van een opponent. Die staat met een pijl, die zij eerst dwars door zijn strot heeft geschoten, vastgepind aan een paal. Met de andere hand pakt ze haar dolk en met één ferme haal ontmant ze de ploert. Grijnzend smijt de blonde beauty het orgaan tegen de vlakte. We horen een geluid dat lijkt op een varkenshaasje dat tegen een stenen snijplank ploft. Meesterlijk! Het gaat om een gevalletje #MeToo avant la lettre, dat ter plekke kordaat wordt opgelost. Dat zal de grijpgrage heren leren. Gelukkig is het maar een film. Vikingen zijn mijn helden. 

Volgens het clichébeeld waren het dolle, bebaarde wildemannen en blondharige feeksen. Ze kwamen uit Scandinavië en gingen rovend en plunderend door het leven. Tussen grofweg 800 tot 1050 zouden ze hele volksstammen tot wanhoop hebben gedreven langs de kusten van Europa en Azië. Op de Waddeneilanden en Dorestad, het latere Wijk bij Duurstede, weten ze er alles van.  

Mijn fantasie sloeg als jongetje op hol bij het horen van hun heroïsche namen zoals Blauwtand, Vorkbaard, Ragnar Lodbrok en de goden Wodan, Thor en Freya, waar we de woensdag, donderdag en vrijdag aan te danken hebben. Op een dag tikte ik een ouwe koeienhoorn met een vlijmscherpe punt op de kop. Ik bond het gevaarte aan een bezemsteel en in de vermomming van Leif de Verschrikkelijke terroriseerde ik de buurt. Totdat ik met een onhandige haal een ladder trok in de nylonkous van een boze buurvrouw. Die zei dat ze de hoorn in mijn rectum zou stoppen als ik er nog één keer mee zou zwaaien. Rotterdammers kunnen vrij expliciet zijn. Exit Leif.

Mijn bewondering voor de gehelmde helden uit het hoge noorden bleef. Sterker nog, ik ben zelfs in Scandinavië gaan wonen. Stel je dus mijn teleurstelling voor toen onlangs een belangrijke mythe werd doorgeprikt. Er zaten helemaal geen hoorns op die helmen, alleen bij het poppetje Wickie de Viking. Bovendien hadden de Vikingen vaak geen blond of rossig haar maar juist bruine of zwarte lokken. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waarbij de genomen van 442 mannen, vrouwen en kinderen onder de loep zijn genomen. De botresten werden in verschillende landen gevonden op plekken waar de Noormannen waren begraven.  

“Tot nog toe wisten we eigenlijk helemaal niet hoe de Vikingen eruit hadden gezien,” zegt de Deense onderzoeker Eske Willerslev. “We zijn er nu achter gekomen dat velen een niet-Scandinavische afkomst hadden. We vonden Zuid-Europees en Aziatisch DNA in de skeletten. Er was dus blijkbaar een constante uitwisseling van genen vanuit Zuid-Europa en Azië naar hoge Noorden.” Ik ben een illusie armer. 

De Britse scenarioschrijver Michael Hirst, die in zijn eentje alle afleveringen van Vikings schreef, liet zich inspireren door de saga van Ragnar Lodbrok. De hoofdrol wordt, o ironie, gespeeld door het Australische onderbroekenmodel Travis Fimmel. Voordat hij als acteur begon poseerde de blonde ‘hunk’ als androgyne jongeling in ondergoed van het merk Calvin Klein. Met zijn lange haren, mystieke helblauwe ogen en een door de noordse goden geschapen lichaam, bracht hij in zijn onderbroek hele hordes meisjes, en zonder twijfel ook heel wat heren, in vervoering.

Als Ragnar Lodbrok is hij de spin in een web vol intriges. Verraad, seks, overspel, geweld, sadisme, masochisme, geloof, drank en drugs, niets wordt de kijker gespaard. Heerlijk, zo ken ik mijn Vikingen weer.

De rovende Ragnar struint de kusten van Europa af. Het bloed spat tijdens de veroveringstochten van het scherm. Lieverdjes waren het namelijk niet. Zo beschrijft hoogleraar Neil Price in zijn boek ‘De Vikingen’ de uitvaart van een leider. Zijn lijk werd op een schip gehesen. Een 15-jarig slavenmeisje kreeg de dubieuze eer hem als bruid te vergezellen naar Walhalla. Ze werd wel eerst door een roedel hitsige Vikingen verkracht. Na een tien dagen durende orgie werd ze met dolken omgebouwd tot een menselijk vergiet om daarna, bij wijze van walgelijk toetje, te worden gewurgd met een sluier. Met boot en baas werd ze vervolgens in brand gestoken. 

Mijn Wodan, wat een tuig, m’n maag draait om. Dit is een gedetailleerd historisch verslag! Ik heb besloten om voortaan alleen naar ‘Wickie de Viking’ te gaan kijken, pffff, pittig hoor!

JAAP VAN DEURZEN.