Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

VLEESETERS & VOORTPLANTING

jul 2, 2023

‘Esst Fleisch‘ (Eet vlees!) brult minister van Economische Zaken Hubert Aiwanger van de Duitse deelstaat Beieren luidkeels. Huub is ten strijde getrokken tegen de Deutsche Gesellschaft für Ernährung, een organisatie die te vergelijken is met ons Voedingscentrum. Aiwanger zou de naam graag willen veranderen in: ‘Ondervoedingscentrum.’ (Gesellschaft für Mangelernährung) Hij is namelijk faliekant tegen de plannen van het instituut om de vleesconsumptie in het christelijke Avondland te beperken. Hordes worst happende Hunnen beschouwen dat als een regelrechte oorlogsverklaring. Nou, dan weet je het wel; zet je fiets maar op slot. Blijf in vredesnaam met je fikken van Werners’ Würstl af.

Aiwanger krijgt bijval van vijfvoudig olympisch kampioen schaatsen Claudia Pechstein. Zij heeft zich bij de kerkorgel-bruine, rechts-populistische tak van de CDU aangesloten. Ze schaatst niet alleen, maar werkt ook bij de Duitse federale politie. Strak gekleed in uniform houdt ze een babbeltje op het partijcongres van de christendemocraten. Daar geeft ze allereerst uitgeprocedeerde asielzoekers een veeg uit de pan en vraagt zich vervolgens verbitterd af of ze bitte, bitte, nog wel een ‘zigeunerschnitzel’ mag bestellen. Was sollen wir jetzt kriegen? Het feit dat ze de toespraak in het politie-uniform houdt, wordt haar niet in dank afgenomen door haar werkgever. Duitse politieagenten worden geacht ‘neutraal’ te zijn. De zaak wordt nu onderzocht en krijgt een vervolg. Ordnung muss sein!

Terug naar de Teutoonse vleesoorlog, die al eerder is begonnen. Oud nieuws dus, maar mits briljant herschreven, toch weer nieuws. (© Henry Robinson Luce/ Time Magazine.) Kunt u zich nog herinneren dat de Duitse dierenrechtenorganisatie PETA vorig jaar opeens met een vreemde oekaze kwam: ‘Mannelijke vleeseters mogen niet meer van bil als ze hun eetgewoonten niet aanpassen. Kein Sex für Fleischesser! ‘ (Geen seks voor vleeseters!)

De groteske oproep komt na de publicatie van een onderzoek in het online vakblad: PLOS ONE. Daaruit zou blijken dat mannen vanwege hun grotere vleesinname het klimaat onnodig zwaar belasten. “Wie kent ze niet, de vaders uit de Vinex-wijken met hun bierflesjes en grilltangen, die worstjes van 70 cent laten sissen op hun grill van 700 euro”, sneert Daniel Cox, de campagneleider van PETA. “Nu is er wetenschappelijk bewijs dat giftige mannelijkheid ook het klimaat schaadt.” Vlees verslindende mannen zouden verantwoordelijk zijn voor 41% meer uitstoot van broeikasgas dan vrouwen. 

Der Wurst bleibt darum in den Hosen,‘ commandeert Cox hysterisch. Hij wil per direct ook een vleestaks van 41% invoeren. Hij roept alle Duitse Hausfrauen op om solidair te zijn. Hij vraagt ze om manlief geen seksuele diensten meer te verlenen, zolang hij om lende lappen blijft bedelen. Het is in zijn ogen de enige manier om de wereld van de ondergang te redden. De gedachte achter zo’n seksverbod is ook dat mannen zich dan niet meer voort kunnen planten. “Elk kind dat niet geboren wordt, spaart weer 58,6 ton koolstofdioxide per jaar uit,’ jubelt Cox.  

Voor de uitvinders van de kinderbijslag is dat natuurlijk de wereld op zijn kop. De riante regeling wordt in de jaren dertig van de vorige eeuw tijdens het naziregime ingevoerd. De Führer wil dat zijn Derde Rijk hoofdzakelijk wordt bevolkt door Arische, blonde burgers met blauwe ogen. Sofort aan de slag op dat matras, dames, is zijn dwingende boodschap. ‘In mijn staat is de moeder de belangrijkste staatsburger,’ zegt hij in 1934 op een congres van de nationaalsocialistische vrouwenvereniging. ‘Zum Befehl,’  brullen de Duitse Dirndls met gestrekte arm.

Struise broedmachines, die meer dan vier exemplaren werpen, krijgen het ‘erekruis van de Duitse moeder.’ De vrouwen worden voor hun menselijke productie financieel flink beloond. De karbonaadjes zijn niet meer aan te slepen. Adolf beschouwt de bezette kaaskoppen als een broedervolk. Onze boeren en boerinnen maken ook mooie, blauwogige kindjes. Op 1 januari 1941 introduceert hij de fokpremie ook in ons land. De kinderbijslag is daarna nooit meer afgeschaft. Maar goed, ik dwaal af.

Terug naar het onderwerp: Het decreet, om op seks beluste, vleesetende mannen uit de slaapkamer te bannen. De discussie ettert nog steeds als een stinkende vleeswond na. (Sorry, deze kon ik even niet weerstaan Vrouwen, die zelf wel een gehaktballetje waarderen, blijven vooralsnog buiten schot. Hun ecologische footprint is veel kleiner dan die van de mannen. Er is ook verwarring over het tijdspad. In een lezersbrief in het boulevardblad Bild vraagt een zielenpoot zich hunkerend af hoelang hij van seks af moet zien als hij toch een keer zwicht voor een Bratwurst. Ach gossie, wat een lieverd. Seksuele onthouding als zelfkastijding voor een stengel vet varkensvlees. Politici schreeuwen moord en brand en vinden het schandalig om het krijgen van kinderen in verband te brengen met de uitstoot van broeikasgassen.

Maar de dierenbeschermers wijken geen millimeter en blijven bij hun standpunt. Als je zo graag op een bloedige biefstuk knaagt, kun je een potje rollebollen wel vergeten. De liefde gaat wat de dierenbeschermers betreft niet meer door de maag. Veganisten mogen wat PETA betreft wel gewoon kinderen blijven maken. Een echte hardcore vegetariër weigert sowieso om seks te hebben met een vleeseter. 

Natuurlijk is er weerstand. Burgers verwijten PETA via een onbeschaamde Blitzkrieg hun slaapkamer te zijn binnengedrongen. Voor veel Duitsers is dat het heilige der heiligen. Raus! Verdammt, nochmal! Sommige Duitse vrouwen zijn stomverbaasd. Alsof de zin in seks alleen is voorbehouden aan mannelijke carnivoren. Eén ding is zeker, de omstreden publiciteitsstunt wordt wereldwijd een succes. De controverse rond de vleesconsumptie en de impact die dat heeft op ons klimaat, wordt pontificaal op de kaart gezet. Mein Gott, wat ben ik blij dat ik een visliefhebber ben. 

JAAP VAN DEURZEN 

Donatieknop

Schrik niet, lieve lezers! Hij zal maar eens in het halfjaar te zien zijn. Het is mijn manier om te peilen of u die stukjes nog wel te pruimen vindt. Wat is een glimlach waard? Misschien sluit u zich wel aan bij vrouwlief Blond die zegt: ‘Stop toch met die flauwekul, ga lekker fietsen.’ Tja.

NL80 BUNQ 2074 4964 00 of: Klik dan hier!