Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

VROUWEN & VOETBAL

jul 31, 2022

De Oranje Leeuwinnen likken hun wonden. Vorige week zijn ze door het Franse nationale team uit het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal gekegeld. Jammer, ik had de kampioen uit 2017 graag het kunstje weer zien flikken. Vanwege allerlei omstandigheden lukt het onze oranje Amazones niet. Maar niet getreurd, want laten we toch vooral onze zegeningen tellen. We zijn inmiddels lichtjaren verder als het gaat om vrouwenvoetbal. 

Natuurlijk zullen er altijd zure, azijn pissende kereltjes zijn die beweren dat vrouwenvoetbal vergelijkbaar is met de Formule 1 maar dan met trapskelters. Of zo’n linkmichel die schrijft dat blaasvoetbal technischer is dan wat de voetbalvrouwen op de grasmat presteren. Of deze: ‘Er zouden veel meer vrouwen voetballen als ze niet allemaal hetzelfde shirt moesten dragen. En dan die schoenen!’ Lachen! Weet je, die meiden hebben inmiddels dikke lagen eelt op hun ziel en ze kunnen wel tegen een stootje. Maar dit Oranjeteam is toch echt geen ballende breikrans. 

Ik stam zelf uit het tijdperk Krijt. Voetballende vrouwen waren in mijn jeugd in geen velden of wegen te bekennen. Met uitzondering van wijlen Kay. Die wilde altijd met de mannen meedoen. Ze kon ook écht uit de voeten met een bal. Het tuig waar ik mee omging noemde haar stiekem: ‘Keetje zonder sneetje’, want echt een meisjesmeisje was het niet. Kay was een lieve paradijsvogel.  

Het is nog in de tijd dat mannen de grootste lol hebben om de buitenspelregel aan vrouwen uit te leggen. In onvervalst Rotterdams zegt mijn oom tegen mijn tante: ‘Hebbie nou door hoe dat buitenspel werk? Heb Aat het goet vertelt? (Hoort u die natte t’s?Nou niet meer vragen doen, hè? Ik wort’er helemaal tureluurs van.’ Mijn oom heeft zeshonderd keer geprobeerd om de spelregel uit te leggen, maar dat is niet gelukt. Hij laat het dit keer aan zijn broer over. Maar mijn tante kijkt alsof Aad de Riemann-hypothese achterstevoren in het Swahili aan het declameren is. Ze begrijpt er geen bal van en geeft het op. 

Normaal gesproken zijn de voetbalavondjes bij ons thuis heel gezellige familiebijeenkomsten. De sfeer wordt alleen bedorven als ons team een buitenspel-goal scoort. Zo’n doelpunt wordt natuurlijk gelijk afgekeurd en terecht. Elke keer ontploft mijn tante en gilt verontwaardigd: ‘Hij zit er toch in!?’ Als ze op het punt staat iets zwaars tegen het scherm te gooien, grijpt mijn oom in. De cursus: ‘Voetbal kijken voor vrouwen’ vindt ze beneden haar stand. De opleiding is bedacht door twee lepe knapen die in 1990 tijdens het WK in Italië een gat in de markt zien. De cursusleiders merken dat vrouwen er een beetje bij hangen als er een belangrijk toernooi wordt gehouden.

De actualiteitenrubriek ‘Achter het Nieuws’ maakt er een onderwerp over. Het wordt de bestverkochte reportage ooit uit de geschiedenis van het programma. De problematiek doet zich blijkbaar ook voor in het buitenland. Het is allemaal te lezen in het boek: ‘Doorlopen, er valt hier niets te zien,’ van mijn collega Jan van Loenen. Met het oog op het aankomende WK in Qatar is het misschien niet eens zo’n gek idee om die cursus weer eens op te warmen. Zeker vanwege die vervloekte, buitenspelregel. De geïnteresseerde vrouwen kunnen ook hun heil zoeken op Google, waar allerlei potsierlijke pogingen worden gedaan om de spelregel uit te leggen:      

         Buitenspel: De ultieme uitleg voor vrouwen.   

‘Stel: je staat in de rij op de dag dat er een nieuwe kledingcollectie in de winkel komt. Je doel (dat is de metaforische goal!) is om snel naar binnen te komen. Jij (de spits) staat vooraan in de rij, neus aan neus met de beveiligers (de verdediging). Maar je staat er zonder toegangsbewijs (de bal). Je vriendin (jouw teamgenoot) met wie je samen de winkel wil leegtrekken heeft zich verslapen en staat nu achteraan de rij met jouw toegangsbewijs. (De bal dus) Die wil ze wel even naar je toe gooien. Dat mag, tenzij jouw ene voet maar niet over de lijn staat van de beveiligers, al is het maar met één teentje, want dan sta je buitenspel en word je eruit gekieperd’.

Dames, zijn jullie er nog? Beetje neerbuigend, hè? Ja toch? Niettan? Ik zeg: ‘Laat die machomannetjes maar lekker lullen. Prettige wedstrijd straks!’

JAAP VAN DEURZEN