Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

Water & Koud

nov 7, 2021

Blond heeft me het bed uit gebonjourd. Ze wil niet naast een ‘ijslolly’ liggen. Ik heb al een tijdje het ‘koud douchen’ omarmd, zowel in de zomer als in de winter. Ik raad het iedereen aan. Niets is mooier dan ’s morgens vroeg onder die ijskoude straal te gaan staan. Gewoon ‘cold turkey’, dus geen halfslachtig geklier met eerst de voetjes en dan de dijtjes, nee, gelijk die volle koude klets bovenop je kanis. Je hart zit in je strot, de adem stokt, zeker nu het kraanwater in deze maanden steeds kouder wordt. Je krijgt er als man wel een hoog stemmetje van. Na het douchen heb je sowieso een loep nodig om te zien of je nog wel een man bent. Zó koud dus! 

In Scandinavië heb ik het fenomeen voor het eerst gezien. Tijdens onze kerstvakantie aan de Deense kust zag ik ’s morgens de bewoners in badjas in de vrieskou naar de Sont lopen. Daar stapten de Vikingen vervolgens poedelnaakt in het water en zwommen fris en fruitig een paar rondjes. Ik dacht dat ik erin bleef toen ik het voor het eerst probeerde, maar na een paar dagen wilde ik niks anders meer. Ik ben nu een polder-Viking.

Blond dacht dat ik begon te dementeren toen ik ook thuis onder de koude douche stapte. Zelf raakt ze voor geen goud de koudwaterkraan aan. Elke dag staat ze zichzelf een stief kwartiertje lang te koken onder loeiheet water. Dat ze nooit brandwonden heeft opgelopen is me een raadsel.  

Ik laat haar een artikel lezen van de website Ze.nl, want ik ben inmiddels wel een hele enge ‘koud-water-evangelist’ geworden. Zo schrijft redacteur Daniëlle: “Zo’n hele warme douche lijkt wel verslavend. Dit komt omdat we het stofje oxytocine aanmaken als we onder de hete douche staan. Dit is een liefdeshormoon dat ervoor zorgt dat je angsten en stress als sneeuw voor de zon verdwijnen. Toch kun je beter de koude kraan verder opendraaien. Wist je dat je onbewust je huid en haar beschadigt door meerdere keren per week heet te douchen?” 

Blond kijkt me meewarig aan en zegt: “Tis goed, Jaap,” en draait hoofdschuddend de warmwaterkraan op standje tien. 

Ik heb intussen wetenschappelijk bewijs in handen dat koud douchen supergezond is. (Ik ben helaas een treurige terriër als ik mijn gelijk wil halen.)Volgens een Deens onderzoek, dat recent in het blad Cell Reports Medicine is gepubliceerd, schijnt een duik in het koude water gecombineerd met een bezoek aan de sauna wonderen te verrichten voor ons lijf. Ons lichaam schijnt zich daarna veel beter aan te kunnen passen aan extreme kou. Dit alles vanwege de extra aanmaak van bruin vet, waarvan ik overigens nog nooit had gehoord. Ik had mijn buik al vol van mijn ordinaire ‘witte’ vet.   

Tien jaar geleden werd ontdekt dat niet alleen baby’s bruin vet hebben maar ook volwassenen. Deze goede vorm van lichaamsvet zorgt voor een hogere verbranding. Hoe meer bruin vet, hoe meer energie er in het lichaam wordt verstookt, hoe meer je afvalt. Daarom is mijn dringende advies: zet als de wiedeweerga die koudwaterkraan open!! Ik doe niets anders meer. Maar ja, dat heb ik wel geweten.

Lange tijd wordt mijn ijskoude corpus in de slaapmand gedoogd. Nu er weer blaadjes van de bomen vallen en de vorst in de grond zit is voor Blond de maat vol. Plotseling begint ze bij het naar bed gaan een fragment uit de klassieker “Ik doe wat ik doe’ van Astrid Nijgh te zingen, waarin de misère van een prostituee wordt beschreven:  

Nou doe je jas uit en warm maar eerst je handen

Want kouwe jatten aan m’n lijf daar ril ik van…

Vervolgens krijg ik mijn marsorders en word ik naar het ‘snurkkamertje’ verbannen. Dat is een soort ‘escaperoom’. Als ik zwaar getafeld heb lig ik er wel eens te ronken als een speenvarken. Niks mis met die kamer, maar gezellig is anders. In huize Van Deurzen is het nu de omgekeerde wereld. Ik neem voor het slapengaan een koude douche en spoel me daarna af met warm water. Het is een bizar compromis, maar het betekent wél dat ik weer word toegelaten tot het boudoir van hare hoogheid Blond. Leve de huisvrede! 

JAAP VAN DEURZEN