Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

WERELD & REIS

okt 23, 2022

Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen’, schrijft wijsgeer Confucius. En die ouwe Chinees was toch echt niet van de straat. Reis-junky Chris Kwant neemt zijn advies ter harte en trekt op de bonnefooi in zijn eentje de bol rond. Nadat hij een groot deel van de wereld heeft gezien, schrijft hij, o ironie, een boek:

‘Rond in 80 bedden. Belevenissen van een Hagenees op reis.’  

De titel is een subtiele verwijzing naar de avonturenroman uit 1873 van de Franse schrijver Jules Vernes: ‘De reis om de wereld in 80 dagen’. Als dat boek uitkomt proberen veel mensen om de tocht van hoofdpersoon Phileas Fogg te imiteren, die per stoomboot en trein reist. Bekijk het maar zegt Kwant en neemt hondslui het vliegtuig. Op droogkomische wijze beschrijft hij wat hij onderweg meemaakt. Voor mij is het een feest der herkenning. Chris meldt op de achterflap dat hij, net als ik, een arbeiderskind is. Van reizen naar vreemde landen kunnen we in onze getto’s alleen maar dromen. In onze jeugd moeten we het doen met Belgische striphelden en Franse Jules. De rest fantaseren we er zelf bij. Het verpauperde plantsoentje in Rotterdam-Zuid is mijn virtuele jungle. De verwaarloosde, kakkende katten zijn gevaarlijke roofdieren. 

 Als je droomt van een donut is dat een droom, geen donut. Als je droomt van reizen, reis je al. Marek Halter

Begin jaren zestig gebeurt het wonder. De economie draait als een tierelier. Er komen betaalde vakantiedagen en de Van Deurzentjes reizen naar Kolhorn. In een omgebouwde kippenren vieren we vakantie. Het klinkt banaal dichtbij, maar toch heb ik het idee dat we naar het einde van de wereld zijn gereisd en niet naar de kop van Noord-Holland. Een jaar later zaagt mijn vader een hap uit een Kip-caravan. Hij hangt er een buitenboordmotor aan en met veel bekijks ontdekken we Nederland Waterland. Terug naar Chris Kwant. Koste wat kost wil hij zijn jongensdroom realiseren en alle continenten bezoeken. ‘Reizen zorgt onvermijdelijk voor adembenemende momenten. Ik wacht niet tot het voorbij komt, ik zoek het actief op,’ schrijft de sympathieke globetrotter. New York, Singapore, Argentinië, Vietnam, China, Alaska, Namibië; mijn fantasie slaat op hol. Kwant doet de meest krankzinnige dingen en schrijft op zo’n aanstekelijke manier dat je gelijk je koffers wilt pakken. 

Men reist niet om ergens aan te komen, maar om te reizen. Johann Wolfgang von Goethe.

Maar alléén reizen is niet altijd leuk, de mens is nu eenmaal een gezelschapsdier, Kwant: ‘Op elke reis zijn er wel van die momenten waarop ik denk: wat doe ik hier? Dan komt ook de neiging op om mijn ticket in te wisselen voor een enkele reis Den Haag.’ Op een dag slaat de paniek meedogenloos toe. Na 108 dagen onafgebroken onderweg te zijn geweest is de maat vol. Kwant is de hordes bedelende kinderen en sjoemelende taxichauffeurs in India zat. Hij is hondsmoe en voelt zich eenzaam. Verscholen in zijn hotelkamer beleeft hij angstige, doorwaakte nachten om de vlucht naar huis maar niet te missen. 

Dat is een voordeel van reizen: het verruimt de blik en scherpt ons in, hoe verrukkelijk het thuis is. Simon Carmiggelt.

Maar eenmaal thuis steekt dat verdomde reis-virus de kop weer op. Fris en fruitig gaat hij opnieuw op pad. Gelukkig maar, want het levert heerlijke passages op, zoals die keer in Namibië: 

 ‘Het begint al donker te worden als we op de terugweg plots oog in oog staan met een zwarte neushoorn met een jong. Volgens Leo zijn ze kleiner dan witte neushoorns, maar vele malen agressiever. Zeker als ze een jong bij zich hebben. “Ze zijn in staat om een landrover op zijn kant te gooien,” zegt hij. Dan lanceert de neushoorn een aanval en komt recht op ons af. Leo roept dat we gewoon rustig moeten blijven zitten en stuurt de landrover naar het midden van de zandweg. Op twintig meter voor ons stopt de neushoorn en staat ons een tijdje aan te staren. Dan draait ze zich om en loopt terug naar haar jong en verdwijnt in de bosschage.’  

Ik wil verdomme NU naar Namibië en neushoorns zien! U ook? Nee? Koop dan dat boek maar en reis toch mee. Gezellig!

JAAP VAN DEURZEN 

‘ROND IN 80 BEDDEN.’ Van Chris Kwant. Uitgeverij Boekscout Soest. Euro 22,50 https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=13429