Jaap van Deurzen

SPREKER /  MEDIATRAINER /  DAGVOORZITTER.

ZOMER & CARNAVAL

jul 30, 2023

Mijn god, dit is me het weekje wel geweest op het gebied van (vermeend) seksueel overschrijdend gedrag. Blond en ik hebben met rode oortjes voor de buis zitten bibberen. De ondergang van het Avondland lijkt nu écht begonnen. Of is het gewoon komkommertijd? Denk eens aan die malle heisa rond het Zomercarnaval in Rotterdam. Daar beslist een wijsneus dat het maar eens afgelopen moet zijn met dat vermaledijde ‘bubbling.’ Dat is een dansstijl waarbij twee mensen suggestief met hun genitaliën tegen elkaar staan te schuren. Volgens het bestuur ziet dat er nogal vulgair uit. Als je het vergelijkt met onze calvinistische klompendans heeft hij inderdaad een punt. Maar Ruminaily Winnie Alberto, die als driejarige vanuit de Antillen naar Nederland komt, vindt het allemaal flauwekul. ‘Op Curaçao neemt de parade je mee naar plekken waar je voorouders in de slavernij niet mochten komen. (?) Daarom is vrij dansen voor ons volk ook een spirituele uiting,’ verklapt ze in het NRC Handelsblad.

Volgens haar is er niets heerlijkers dan een beetje stout schuren op een opzwepend melodietje. Denk ook even aan de frivole danspasjes van halfnaakte mannen en vrouwen op de boten tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Als jong ukkie denk je dat je in een slagerij bent beland. Moet kunnen. Net zoals het carnaval onder de grote rivieren, waar we het schuren in boerenkiel ook niet verbieden. Het enige verschil is dat het daar volgens de aloude katholieke traditie in vermomming en in het geniep gebeurt.

‘Er mag niet geschuurd worden, WAT??’ brult Akwasi, mededirecteur van Omroep Zwart, en fanatiek anti-Zwarte Piet protagonist: ‘Dat is net alsof ik zeg: Elvis Presley mag niet met zijn heupen wiegen. Net alsof ik zeg: Je mag niet linedancen, witte mensen. Je mag geen wals doen, witte mensen. Belachelijk! Ga lekker naar het zomercarnaval en ga lekker schuren. Schuur je hele kruis eraf voor mijn part.’ Ja, ja, verboden vruchten zijn nog steeds het zoetst.

Juridisch orakel Bram Moszkowicz wordt op Radio 1 ook nog even uit de mottenballen getrokken en kraait: ‘Juridisch is het volstrekte kolder. Als ik daarnaar toe ga…..en ik ga zo dansen met mijn vriendin, dan is daar niets aan te doen.’ Als ik Brammetjes’ bubbling probeer te visualiseren, wordt het in mijn ogen opeens wél vulgair. Ik zie hem in 1997, als advocaat van coke-baas Desi Bouterse, nog verhit met de later veroordeelde moordenaar staan schuren in Paramaribo. Het kan verkeren.

Door naar de rel rond acteur Thijs Römer. Die moet zich afgelopen week verantwoorden voor drie digitale zedendelicten met destijds minderjarige slachtoffers tussen de 14 en 16 jaar. Een mooier ‘komkommer-cadeautje’ kun je niet bedenken voor ’s lands roddelbaasjes. Pagina’s worden erover vol gepend. Ook op de televisie en op de radio wordt er urenlang over door gebubbeld. Want niets menselijks is onze ‘serieuze media’ vreemd.

Geile Thijs zou een trits jonge vrouwen ‘vingertips’ hebben gegeven. Volgens hem is dat louter ‘technisch onderwijs’ geweest om de meisjes de mores van het masturberen bij te brengen. Jong geleerd is oud gedaan. De bakvissen moeten de handeling wel even via Face-time demonstreren voor de met zichzelf spelende seksgoeroe. Hij zou volgens de aanwezige verslaggevers in de rechtszaal opvallend weinig empathie hebben getoond voor zijn slachtoffers. Römer: ‘Je kunt toch gewoon een gesprek voeren over seks?’ 

Thijs geeft schuchter toe ook wel eens een dickpic naar zijn fans te hebben gestuurd. Maar dat gebeurt alleen tijdens ‘sfeervolle gesprekken.’ Gezelligheid kent geen tijd. De grappen en grollen op social media zijn niet te tellen. Een roeimaat zegt in de kroeg tegen me: ‘Ik heb vorige maand een dickpic naar mijn buurvrouw gestuurd. Ze is een week lang niet meer bijgekomen van het lachen.’ Als het allemaal niet zo serieus was, zou je er bijna om gaan lachen en eerlijk gezegd heb ik dat ook uitbundig gedaan. Maar het zal je dochter zijn. Net als voor Ali B. en Marco B. is het mogelijk ‘einde verhaal’ voor de verdachte acteur Thijs R. Hij is uitgespeeld.

Maar zeg nooit, nooit, want de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Deze week is de Amerikaanse filmster Kevin Spacey vrijgesproken van seksueel misbruik van mannen. Kevin barst in tranen uit na het horen van het vonnis in Londen. Hij kust spontaan twee beveiligers op de wang. Lekker puh. Spacey zou tijdens zijn carrière een aantal mannen vol in het kruis hebben gegrepen. Hij bespeelt ook het pijporgel van een man die buiten bewustzijn is. Maar dat is volgens Kevin met wederzijdse instemming. (?) De acteur zou volgens zijn advocaat een gewild doelwit zijn geweest vanwege zijn promiscuïteit. De mannelijke slachtoffers willen daar volgens hem, jaren na dato, een financieel slaatje uit slaan. Mooi niet, oordeelt de Britse jury, die twaalf uur nodig heeft om Spacey vrij te spreken. De #MeToo beweging lijkt na deze zoveelste zeperd op apegapen te liggen. Kevin Spacey denkt zelfs aan een comeback.

Die terugkeer op de bühne zit er voor acteur Thijs R. voorlopig niet in. Het geven van een cursus veilig vingerverven voor senioren’ lijkt me vooralsnog een uitstekend alternatief. 

JAAP VAN DEURZEN